tiistai 24. marraskuuta 2015

Saaristolaisleipä

1 lt piimää
75 gr hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamallasta
3 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnälesettä
1,5 dl ruislesettä
10 dl vehnäjauhoja
margariinia
vettä

Sekoitetaan hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoitetaan muut ainekset. Annetaan seoksen käydä pari tuntia. Kaadetaan kostea taikina isoon voideltuun vuokaan tai useisiin pieniin vuokiin. Annetaan tekeytyä vielä tunti. Paistetaan uunin alaosassa parisen tuntia. Lämpöä 175 astetta. Lopussa kostutetaan vesi-siirappiseoksella.
Annetaan jäähtyä rauhassa ja laitetaan pariksi-kolmeksi päiväksi jääkaappiin. Säilytetään jääkaapissa.

 Tukeva voileipä on maistuva sellaisenaan. Herkullista myös kinkun tai juuston kanssa. Erinomaista herkkua saadaan saaristoleivästä, kun se voidellaan levitteellä, piparjuurella ja päälle ohuita viipaleita graavia lohta.

Ei kommentteja: