perjantai 30. kesäkuuta 2023

Ihmetellä täytyy

 Muutamat viime aikojen tapahtumat ovat olleet yllättäviä. Ihmetellä täytyy ja vaikka oikein kovasti ihmettelee, ei sittenkään ymmärrä. Ajattelin pitää kesätaukoa blogien kirjoittamisesta, mutta en voi hiljentyä. Pitää ihmetellä ääneen.

Venäjän maalla sattuu ja tapahtuu. Nyt Prigozinin palkka-armeija järjesti kapinan ja marssin kohti Moskovaan. Tarkoituksena oli haastaa Venäjän armeijan johto. Pitkään kytenyt riita palkka-armeijan johtajan ja varsinaisen armeijan johdon välillä puhkesi epätoivoiseen tekoon. Umpikujaan ajautunut Prigozin, joka on ollut presidentin luomus ja hänen suojassa, yritti pelastaa armeijansa joutumasta valtion asevoimiin. Nyt näyttää siltä, että Prigozin on jossain ja armeijassa tehdään puhdistuksia hänen hengenheimolaisten poistamiseksi. Tilanne on koko ajan epäselvä ja tietoa tulee venäläisittäin hämäräperäisesti. Näyttää siltä, että Putin on niskan päällä ja kaiken lisäksi venäläisten sotimiseen Ukrainassa tapahtumat eivät näytä vaikuttaneet mitenkään. Lähes jokaisessa maassa palkka-armeijan marssi pääkaupunkiin aiheuttaisi vähintään sekasorron. Venäjällä ei näytä tapahtuneen juuri mitään. Muutama kenraali on poistunut näyttämöltä, Prigozinia on nähty Valko-Venäjällä, Moskovassa ja Pietarissa. Presidentti on kätellyt kansaa Dagestanissa. Puolustusministeri Shoigu on tavannut sotilaita Ukrainan rintamalla. Ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Eikö mitään tapahtunutkaan ? Oliko kaikki teatteria ? Vai onko tämä Venäjän johdon tapa olla käsittelemättä tapahtumia ?

Elinkeinoministeri Junnila teki pikavisiitin hallitukseen. Uusi ennätys lyhyemmästä ministerin pestistä napsahti kyseenalaiseksi meriitiksi. Junnila itse teki johtopäätöksen. Vaikuttaa sitä, että Junnila tajusi huonot edellytykset jatkaa elinkeinoministeriön. Uskon, että lisää luurankoja olisi löytynyt kaapista. Kuhertelu ääriryhmien kanssa ei luo luottamusta omalle toimialalle puhumattakaan koko hallituksesta. Elämme EU-aikaa. Maiden hallitusten jäsenistä ollaan kiinnostuneita ympäri Eurooppaa, koska yhteistyö on lähes jokapäiväistä. Useimmissa maissa Junnilan kaltaisen taustan omaava henkilö ei pääsisi edes ehdolle ministeriksi. Timo Soini sanoi aamutvssä, että Purra oli ensin valinnut halla-aholaiset ministerit ja jakanut vasta sitten salkut. Pätevämpiäkin henkilöitä olisi ollut tarjolla. Oli niin tai näin, Perussuomalaisten hallitustaipaleelle ja puheenjohtaja Purralle tapahtunut on paha moka. Luotettavuudesta ei voida puhua, jos ministeri joutuu eroamaan taustan ja ääriryhmäkytkösten takia. Purra voi yrittää syyllistää RKPtä, mutta turha pyyhkiä kun on jo housussa. Pääministeri Orpolle tapahtumat ovat myös kiusallinen tahra. Toisaalta nyt pöytä putsautui Junnilan myötä. Nyt on jo selvää, että tämä on arvaamaton hallitus. Yllätykset jatkuvat. Ehkä parin kuukauden kuluttua, kun reformeja aletaan junailemaan eduskunnassa.

Ranskan Nanterressä poliisi ampui 17-vuotiaan algerialaistaustaisen autokuskin pakoyrityksen yhteydessä. Ympäri maata alkoivat väkivaltaisuudet. Kansaa vyöryi kaduille, autoja poltettiin, poliiseja ammuttiin ilotulitteilla ja levottomuudet levisivät isompi kaupunkeihin. Hallitus on pitänyt erityisistunnon asiasta. Ranskan kaupunkeihin on tulossa 40.000 poliisia turvaamaan järjestystä. Levottomuuksien odotetaan jatkuvan. Muistissa on miten kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään presidentti Macronin jyräämän eläkeuudistuksen takia. Eläkeikä nostettiin vuotta varhaisemmaksi mitä meillä on. Se johdatti valtaisat joukot vastustamaan lakiehdotusta. Jotenkin näyttää siltä, että Ranskan kaltaisessa suurmaassa tyytymättömyys on herkästi syttyvää. Tämä kielii kansalaisten ja valtaapitävien välisestä välirikosta. Mikä on siihen syynä ? Aina on ja on ollut levottomuuksien lietsoja. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että heidän lisäkseen on paljon tyytymättömiä ihmisiä, jotka ovat valmiita protestoimaan valtiovaltaa vastaan.

Ruotsissa poltettiin taas koraani. Poliisi ei puuttunut siihen, sillä edellisellä kerralla poliisi oli toiminut väärin keskeyttämällä tämän mielenilmaisun. Nyt poliisi keskeytti myös, muttei koraanin takia vaan palovaaran takia. Tämä koraanin poltto on huomioitu heti Turkissa, joka pitää Ruotsia pihdeissään  Nato-jäsenyyden tiimoilta. Nyt Bagdadissa sadat mielenosoittajat ovat häirinneet Ruotsin lähetystöä ja siinä samalla Norjan ja Suomen lähetystöjä. Suomen asianhoitaja kertoi, että seuraavaksi on tulossa tuhatmäärin porukkaa eri puolueista. Kaiken lisäksi nämä erimieliset ryhmät ovat pitäneet tapana rähinöidä toisiaan vastaan. Ei siis pelkästään Ruotsia ja muita Pohjoismaita vastaan vaan myös toisiaan vastaan. Länsimaista vapautta vastustavista muslimimaista löytyy paljon kiihkomielisistä uskonveljiä, jotka ovat valmiita rähinöimään oman uskon puolesta. Koraanin polttaminen on hyvä veruke oman aseman ja politiikan edistämiseksi. Ruotsi on jäänyt oman vapautensa vangiksi NATO-jäsenyyden suhteen. NATOn ainoa muslimivaltioio kyykyttää nyt Ruotsia ja kaveriksi on tullut EUn änkyrävaltio Unkari. Koraanin polttamisella ei kuitenkaan NATO-jäsenyys irtoa. Se vaikuttaa selvältä täältä naapurimaasta katsottuna.

Ei kommentteja: