Suomessa presidentiksi valitaan aina kaikkein viisain mies (nainen). Presidenteillä on ollut kautta aikojen vaikutusta yhteiskunnan kehitykseen, mutta myös kieleen. Maamme tärkein presidentti, Urho Kekkonen, teki pitkän ja merkittävän elämäntyön rauhan rakentajana naapurimaamme Neuvostoliiton kanssa. Kekkosen myötä Suomen kieli sai uuden adjektiivin, Urhoollinen. Se tarkoittaa ihmistä, joka pelottomasti uskaltaa mennä suden luolaan. Myös Presidentti Mauno Koivisto on vaikuttanut toiminnallaan Suomen kieleen. Termi ”Käy kuin Manulle illallinen” tarkoittaa joustavaa ja mukautuvaa henkilöä, joka ei pane pahakseen edes illallista. Heidän jälkeen tulleet presidentit Ahtisaari, Halonen, Niinistö ja Stubb eivät ole kyenneet vaikuttamaan Suomen kielen sisältöön, mutta siitä huolimatta he ovat olleet aikanaan maamme viisaimpia ihmisiä eli presidenttejä.
Puolasta Suomeen muuttaneelta kuvanveistäjä Radoslaw Grytalta kysyttiin, miksi hän halusi tulla juuri Suomeen. Gryta mietti hetken ja kertoi tärkeän syyn. Suomessa teiden varsilla on taukopaikkoja. Joillakin niistä on pöytä ja pöydällä marjoja ja hedelmiä täynnä olevia rasioita. Niiden vieressä on pieni pahvinen rasia jossa lukee ” Rahat tähän”. Jos Puolassa jätettäisiin tien varteen marjoja, rahaa tai pöytiä, kaikki varastettaisiin hetkessä. Ajattelin, ettei se ole hassumpi paikka, jossa luotetaan ihmisiin niin paljon. Mitä tästä opimme ? Jos matkustaa jonnekin, kannatta jättää teiden taukopaikoilla jotain myytävää ja käydä sitten hakemassa rahat paluumatkalla.
Joitakin kielen ilmaisuja on mahdotonta selittää. Kuten englannin kielen sanontoja, Suomen kielen ilmaisuja on myös opeteltava ulkoa. Kielioppi ei tässä ole apuna. Seuraavassa pieni tarina ja sen jälkeen sen ”suomennos”
Kokko ! Kokoo kokoon koko kokko. Koko kokkoko ? Koko kokko. Hei Kokko ! Meidän firma on konkurssissa. Ei auta muuta kuin polttaa koko hoito. Poltetaanko kirjanpitokin ? Polta kaikki, kirjanpito, toimisto ja työtilat. Vakuutuksesta saadaan rahat.
Kielen kanssa voi olla alussa ongelmia, mutta yrittänyttä ei laiteta. Siis yritteliäisyys palkitaan. Suomalaiset ovat varsin ujoa kansaa ainakin aluksi. Muutamalla lauseella voi kuitenkin saada ihmeitä aikaan yksi yleispätevä ilmaisu on ”On se ilmoja pidelly” Tätä voi käyttää lähes missä tilanteessa tahansa, kun tapaa vieraan henkilön. Parhaiten se sopii ulkona. Yhtä hyvin myös ravintolassa tai tanssilattialla keskustelun avaajana. Konsertissa tai urheilukilpailujen katsomassa voi aloittaa hyvin tällä legendaarisella lauseella. Jos ajaa kolarin kannattaa avata keskustelu mieluummin tällä tavoin, sillä useimmat suomalaiset aloittavat kymmenen kirosanan sarjalla. Ilmoista voi puhua myös kaupan kassalla, Kelan tai verotoimiston konttorissa. Toimii 90% kanssa, mutta loppujen kanssa ei käy mikään.
Suomessa halutaan liputtaa. Lippu on tangossa äitien päivänä ja isien päivänä, miesten ja naisten päivänä, lasten päivänä, veteraanien päivänä, itsenäisyyspäivänä, Suomen lipun päivänä, puolustusvoimien lipun päivänä, kaatuneiden päivänä, Suomen Luonnon päivänä, Kalevalan päivänä, Vappuna, Juhannuksena, Jouluna. Eurooppaa juhlitaan liputuksella samoin YKtaTämän lisäksi liputetaan tärkeitä suomalaisia : Runeberg, Canth, Agricola, Sibelius, Snellman, Leino, Sillanpää, Kivi. Liputuspäivä on pyhä asia kansalaisille. Ne kannattaa kirjata kalenteriin. Liputuspäivänä on hyvä keskustelun avaus toivottaa hyvää naisten päivää tai hyvää Vappua. Silloin ystävyys, yhteistyö ja avunanto nousee arvoon arvaamattomaan.
Yksi liputuspäivä on tärkeimmistä tärkein. Tietenkin Itsenäisyyspäivä. Sitä vietetään kahdessa paikassa. Presidentin linnassa presidentti kättelee kaikki menestyneet suomalaiset. Mukaan pääsevät kaikki kansanedustajat, mutta myös jokunen tavallisen kansan edustaja. Toinen paikka on kotisohva. Kotisohvalla katsotaan presidentin kättelyä ja sitten vieraiden vaatteita. Kaiken lisäksi vieraat tanssivat ja juovat kahvia. Suomihan tuli itsenäiseksi nykyisen version mukaan vasta vuonna 1945. Suomi hävisi sodan sodan Neuvostoliittoa vastaan, mutta pysyi itsenäisenä. Sitä muistellaan ja katsotaan jossain välissä Tuntematon sotilas-elokuvan alkuperäinen ja aito versio. Presidentin vieraat menevät Presidentin linnasta ravintolaan jatkoille ja tavallinen kansa menee sänkyyn nukkumaan.
Sauna on mystiikan tyyssija. Suomalaiset elävät saunasta. Jollei kerran viikossa pääse saunaan hikoilemaan, elämä ei ole minkään arvoista. Saunassa rentoudutaan ja ollaan hiljaa. Hikoillaan ja ollaan hiljaa. Joskus saunassa puhutaan ilmoista, ihmissuhteista, autoista, asunnoista, työstä, kavereista. Harvemmin politiikasta. Saunassa on hyvä olla. Ellei, kannattaa mennä pois. Suomalaisilla on hyvä olla saunassa, turvallista. Saunassa on rauha. Maailman ongelmat ja melut eivät ulotu saunaan. Saunassa saa ähkiä ja puhista itsekseen. Siitä tietää, että tämä sauna on hyvä.
Lopuksi muutama sana talvesta. Talvella on pirun kylmä. Jos pystyy olemaan Suomessa vuoden, pystyy mihin vain. Kukaan järkevä ihminen ei halua elää pakkasessa. Pitää olla vähän hullu. Hulluudesta voi tehdä elämäntavan. Kun menee 20 asteen pakkasessa avantoon ja pystyy vetämään muutaman vedon, on taatusti vähän kaistapäinen. Tai sitten tämä ihminen osaa ottaa ajattelun pois päältä. Se onkin hyvä vinkki kun elää Suomessa. Kaikkia asioita ei tarvitse ajatella, tehdä tai kokea. Ajattelun voi napsauttaa pois päältä aivan samoin kuin valon lampusta. Silloin elämä Suomessa tuntuu suomalaiselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti