Keskusta on alkanut tunnustelemaan uuden hallituksen kokoonpanoa. Opposition kanssa on äänestetty uudesta luonnonsuojelulaista. Muut hallituspuolueet ovat repineet pelihousujaan. Viisikko kokoontunee selvittelemään välejään viikon puolivälissä, sillä pääministeri on kierrellyt valtiovierailulla Australiaa ja Uutta-Seelantia. Miksi niin kaukana ? Lähempänä ei olisi saanut olla rauhassa pienillä kansallisilta selkkauksia, ongelmilta ja Keskustalta.
Hallitusrintama pysyneet kasassa. Venäjän sota ja Suomen NATO-jäsenyys velvoittaa puolueita tiivistämään rivejään ja unohtamaan erimielisyydet. Toisaalta Unkari ratifioinee Suomen ja Ruotsin jäsenyydet helmikuussa. Turkki vasta ensi kesänä. Silloin meillä on uusi hallitus ja mikäli Kepu kirii taas vaalipäivänä, hallituksen muodostavat vanhat tutut Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta. Tiukan paikan tullen Kristillisdemareilla vahvistettuna. Sitten hallitus kiristää valtion budjettia ja leikkaa sosiaalituesta ja ansiosidonnaisesta päivärahasta. Rahaa jaetaan lisää puolustusvoimille.
Vasemmistoliitto ilmoitti jo kannattavansa menoleikkauksia. Taitaa olla vaalipuheita. Yleensä Vasemmisto esittää lisää tukia vähävaraisille ja veroja kaikille muille. Mutta puheenjohtaja Andersson näyttää esittävän hyvin joustavaa poliitikkoa. Kaikki käy, jos päästään hallitukseen. Tuskin pääsevät kuitenkaan seuraavaan hallitukseen. Se on todennäköisesti kaukana Vasemmistosta.
Ruotsi on nyt sitten alkanut tosissaan haikailemaan NATO-jäsenyyden puolesta. Ensimmäinen kurdi palautettiin Turkkiin. Mikäli Turkin ratifiointi tapahtuu ensi kesänä, joutuu Ruotsi palauttamaan monia kurdeja Turkin vankiloihin. Tämä on säikäyttänyt varmasti Ruotsissa olevan kurdiyhteisön. Kuka lähtee seuraavaksi ? NATO jäsenyydellä on kova hinta. Mutta Ruotsi näyttää oikeasti haluavan jäseneksi. Ruotsin hallitus on jo ilmoittanut, ettei sillä ole asian kanssa mitään tekemistä. Turkin Erdogan on myhäillyt tyytyväisenä.
Syyrian kurdijoukot ovat irtisanoneet terrorismin vastaisen yhteistyösopimuksen Yhdysvaltojen kanssa. Syynä ovat Turkin pommitukset kurdijoukkoihin. Kurdit olivat keskeisessä asemassa kurkistamassa ISISin joukkoja Syyriassa. Nyt ääni kellossa on muuttunut. Turkki, NATOn jäsenmaa, haluaa pysäyttää kurdit Turkin rajan läheisyydessä. Mitä tästä pitäisimajatella meillä Suomessa. Olemme liittymässä Natoon ja Turkki on NATOn jäsenmaa. Se pommittaa kurdijoukkoja Syyriassa. Pitäisikö Suomen ja Ruotsin vaatia Turkkia lopettamaan pommitukset, ennenkuin maat voivat liittyä Natoon ? Vai pitääkö meidän jatkossa kannattaa muiden NATO-maiden tekemisiä ? Kuten Turkin pommituksia Syyriassa.
EU ja G7 maat ovat hyväksyneet Venäjän öljylle 60 dollarin hintakaton. Öljystä ei makseta tätä korkeampaa hintaa. Venäjä ilmoitti heti, ettei hyväksy tätä. Se etsii öljylleen muita ostajia. Tosin jonkin aikaa on varmasti myytävä alehinnalla myös Eurooppaan. Ukrainan presidentti olisi halunnut hinnaksi 30 dollaria. Joka tapauksessa siellä arvioidaan hintakaton panevat Venäjän polvilleen. Niin tuskin tapahtuu. Öljyä tarvitaan Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa. Joka tapauksessa pieni lisäkiristys Venäjää kohtaan on varmasti paikallaan. Öljytulo on olennainen osa Venäjän sotavarustelua.
Kremlin piireistä on kerrottu, että Putin aikoo lähiaikoina vierailla Venäjän valtaamilla Ukrainan itäalueilla. Kremlin ja presidentin lähipiirissä on herätty mediapeliin. Sitähän on harrastanut menestyksekkäästi Ukrainan presidentti. Nyt Putin aikoo esittää oman maan medialle sankaria, joka on vapauttanut Ukrainan ihmiset natsien vallasta. France 24 uutiskanavalla haastatellut ukrainalaiset sanoivat Venäjä vapauttaneet ukrainalaiset omista kodeistaan ja vapaudestaan. Siinä on pieni ero. Putin tarvitsee median voimaa, sillä Venäjällä sodanvastaiset mielipiteet ovat kovassa kasvussa. Näin kerrotaan jo jopa paikallisten tutkimuslaitosten haastatteluissa. Eikä ihme. Kun lähipiirissä alkaa olla sukulaisia ja tuttuja, joiden lapsia tuodaan sinkkiarkuissa kotiin, ei sodalle löydy enää sympatiaa. Edes Venäjällä, joka on osoittanut olevansa sivistyksen pohjamudissa möyrivä kansakunta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti