perjantai 3. helmikuuta 2023

Iloisia uutisia !

 

Kävin perinteisellä aamulenkillä ostamassa maitoa Lidlistä. Ilokseni huomasin tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Kävin nimittäin eilen samassa paikassa kyselemässä, minne olivat kadonneet tarjouksessa olleet Pandan liköörikonfektit. Ne olivat maksaneet tarjouksessa 3,29 € rasia. Ilo oli suuri, kun huomasin taas rasiat. Nyt ne olivat tarjoushyllyssä hintaan 3 kpl 3 €. Siis euron kappale. Eikä riemu siihen loppunut. Ferrero Rocherin kuusen muotoinen konfektirasia maksoi myös 3 kpl 3 €. Jälkimmäiset maksoivat joulun alla vähintään viisi euroa kappale. Lapselle tulee ilo pienestä. Niin minullekin. Kuusinkertainen ilo. Herkkusuu kun olen.

Suomen Vilho Palosaaren palautti mäkihypyn takaisin Suomen kartalle. Hän voitti 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden Kanadassa. Palosaari oli jo hieman väläytellyt Keski-Euroopassa, mutta nyt tuli jytky. Niko Anttola voitti hiihdossa vapaalla maailmanmestaruuden. Näin ajat muuttuvat, ehkä.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ilmoitti lähtevänsä eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Läpimeno on melkein kirkossa kuulutettu. Hänelle pitäisi löytää seuraaja. Kokoomus saa suurimpana puolueena valita seuraajan. Edellisissä kuntavaaleissa kokoomuksella oli kaksi pormestariehdokasta: Ikonen ja Kalervo Kummola. Ei pitäisi olla mitää muuta vaihtoehtoa kuin Kale Kummola.  Toiminnassa suoraselkäinen ja aktiivinen mies on epäilemättä ainoa oikea ehdokas. Sitä paitsi hän on mainio tamperelainen, vaikka onkin syntyisin Turusta.

Suomen aliarvostetuin ja alipalkatuin taiteilija ja iskelmä- sekä kuplettilaulaja, Mikko Alatalo on vihdoinkin saamassa tarvitsemaansa huomiota. Hänestä tehdään kesäteatteriin näytelmä. Tämä tapahtuu ensi kesänä Pälkäneen Sappeessa. Alatalo on tunnetuin Juice Leskisen soittokavereita, ainakin omasta mielestään. Lisäksi hän on monien yhteiskunnallisesti kantaa ottavien laulujen esittäjä. Merkittävä Keskustan kansanedustaja. Ja muutenkin mukavan tuntuinen ja puhelias mies. Nyt Alatalon asema saadaan hakatuksi Sappeen rinteeseen ja sitä kautta suomalaisten sydämiin. Alatalo on ollut erittäin otettu saamastaan huomiosta ja lupaa esiiintyä vielä monia vuosia telkussa ja lavoilla, ainakin jos pyydetään. Onnea vaan Sappeeseen.

Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto ovat päässeet sopimukseen palkoista. Perinteisesti vientiteollisuus toimii suunnannäyttäjinä palkankorotuksille. Korotukset pitää vielä hyväksyä asianomaisten järjestöjen päättävissä elimissä, mutta se lienee muodollisuus. Korotusten suuruutta ei ole vielä kerrottu, mutta se lienee kohtuullisen hyvä, kun kaksivuotinen 4%+2% korotus jäi hyväksymättä. Hyvä, jos tästä päästään eteenpäin myös muilla aloilla ja vältetään työtaistelut ja lakot. Taantuma uhkaa joka tapauksessa vaikka se olisi lyhytaikainen. Suomi pitää saada nousuun, että pystytään maksamaan kasvaneet velat ja soten kustannukset.

Sää on ollut tammikuussa mukavan lämmin. Mitään tulipalopakkasta ei ole esiintynyt. Se on johtanut sähkönkulutuksessa normaaliin tilanteeseen. Pörssisähkön hinta on pyörinyt 10-15 euron kieppeillä. Mitään sähkökatkoja ei ole tiedossa. Ei ainakaan vielä. Toki helmi-maaliskuussa voi tulla kylmät kelit, mutta ehkei sittenkään. Maaliskuussa Olkiluoto kolmosesta pitäisi tulla lisää sähköä, joten helmikuu lienee ainoa kriittinen ajankohta. Uskotaan ja toivotaan, että ilmaston lämpeneminen pelastaa meidät sähkökatkoilta. Ainakin tähän mennessä on mennyt hyvin. Sitä paitsi maaliskuussa valtio maksaa sähkökorvauksia. Ainakin sähkölämmitteisen omakotitalojen omistajille. Meikäläinenkin saanee muutaman euron. Olen niin pihi sähkön suhteen, ettei korvauksiakaan pääse kertymään. Valtio haluaa pelastaa sähkösyöppöjen elämän.

Ei kommentteja: