torstai 16. helmikuuta 2023

Ministerien tulevaisuuden vakanssit

 Vaalikausi on lopuillaan ja uudet eduskuntavaalit edessä. Sanomattakin on selvää, että hallitus vaihtuu ja uudet ministerit hyppäävät kehiin. Mutta miten käy nykyisten ministerien. Perinteisesti puolueet ovat palkanneet uskolliset uurastavat ja niin käynee nytkin. Olemme saaneet käsiimme valtioneuvosto salaiseksi luokitellun toimintaohjeen, jossa kerrotaan nykyisten ministerien uudet tehtävät ja toimipaikan.

Pääministeri Marin

Marinin toimipaikka ei ole kovinkaan salaista tietoa, sillä hänet huudetaan EU-komission puheenjohtajaksi äänin sata nolla. Tämä suunnitelma on ollut jo julkisuudessakin reilun vuoden. Sitäpaitsi Brysselissä on upeita bailupaikkoja, joissa komissaarit ja parlamentin jäsenet viihtyvät.

Valtiovarainministeri Saarikko

Eduskuntaan perustetaan uusi välihuutotarkastuslautakunta. Sen johtoon valitaan Saarikko. Kaikki välihuudot kirjataan tarkasti ylös. Välihuudoissa on kaksi puolta. Vähän niinkuin Alkossa. Huuteluissa on hyviä vinkkejä hallitukselle, joista voi kehitellä hyviä lakiehdotuksia ja asetuksia. Toisaalta tarkastuslautakunta tulee jatkossa antamaan varoituksia häiritseville ja ahkerimmille huutelijoille. Kymmenestä huudosta keltainen kortti eli varoitus ja kahdestakymmenestä punainen kortti. Punainen kortti tarkoittaa, ettei ole seuraavana kuukautena asiaa eduskunnan kahvilaan. 

Ulkoministeri Haavisto

Tässäkäään ei ole yllätyksiä. Haavistosta tehdään uusi presidentti. Muitakaan ehdokkaita ei tunnu löytyvän, joten valitaan Haavisto. Hänhän on matkustellut ulkomailla ja tunteen ulkomailta monia ministereitä ja presidenttejä. Sitäpaitsi hänhän hävisi Niinistölle eikä kuitenkaan alkanut kyseenalaistamaan vaalitulosta kuten Trump.

Puolustusministeri Kaikkonen

NATOn pääsihteerin jää syksyllä eläkkeelle ja paikka jää vapaaksi. Kaikkosesta saadaan hyvä pääsihteerin ja vakuuttavan näköinenkin. Vaarana toki on ettei Turkki ja Unkari hyväksy Kaikkosta, mutta muutamalla EU avustuksella ja F-16 hävittämällä soraäänet vaimennetaan. Kaikkonen ensimmäinen tehtävä syksyllä on Ruotsin hyväksyminen NATOn jäseneksi. Se tapahtuu helposti, sillä Kaikkonen erottaa Turkin ja Unkarin määräajaksi Natosta.

Opetusministeri Andersson

Perniöön yläasteella on reksin paikka vapaana. Andersson on tehnyt toinen toistaan parempia ehdotuksia peruskoulun toiminnan parantamiseksi. Nyt hän pääsee toteuttamaan tätä mielenkiintoista tehtäväkenttää. Sitä paitsi turkulainen on melkein kuin kotonaan Perniössä (sehän liitettiin vastikään Saloon).

Ympäristöministeri Ohisalo

Greta Thunberg kirjoittaa jossain vaiheessa muistelmia ja aineiston kokoamiseen tarvitaan luotettavaa ja asiaa tunteva henkilö. Muistelmat alkavat legendaarisella lauseella: ” Eräänä aamuna minua ei huvittanut lähteä kouluun.”. Ohisalo tuo kaivattua uskottavuutta ja tasapainoa muistelmien kokoamiseen ka sen julkaisutapahtumaan.. Ohisalo on sievä ja hyvin pukeutuva nainen eli hyvä vastakohta Thunbergille. Kirjallisuuden Nobel myönnetään tästä muistelmakirjasta samaan aikaan kun Thunbergille myönnetään rauhan Nobel. Siis neljänkymmenen vuoden kuluttua.

Kauppa-ja teollisuusministeri Lintilä

Lintilä on himoinnut ja saa nyt vihdoin Olkiluoto 3 toimitusjohtajan paikan. Olkiluoto kolmonenhan on siitä mukava homma, että kuukauden välein (kiireisinä aikoina kahden viikon välein) toimitusjohtaja Lintilä astuu parrasvaloihin ja kertoo, että voimalan käynnistäminen siirtyy kahdella viikolla. Tätä varten ei tarvita muuta kuin luettelo voimalan laitteista, joissa on murtumia, heikkouksia ja toimintahäiriöitä. Lintilä kertoo eläkepäivien lähestyessä, että hän olisi halunnut saattaa Olkiluoto 3 käyttökuntoon toimiessaan johtajana, mutta nyt tämä homma jää hänen seuraajalleen. OrPon hallitus joutuu hyväksymään pysyvästi Marinin hallituksen sähkötuet omakotiasujille sähkötuotannon ongelmien eli Olkiluodon ongelelmien takia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru

Ei päässyt Kiuru kotikaupunkinsa kaupunginjohtajaksi. Miten olisi Noormarkun kunnanjohtajat homma, tai Nakkilan tai Harjavallan tai Kokemäen, Kullaan, Ulvilan, Pomarkun, Kiikoisten, no eikös meillä ole kiinnostavia kuntia ?Vai pitääkö sen olla kaupunki ? Demarikaupunki ? Kyllä Kiurulle joku paikka irtoaa. Porin sosiaalijohtaja ? Ai, mutta nehän on siirretty Aluehallintoon. Hei, työkkäri, Barona, Eezy auttakaa nyt meitä ! Onhan Kiuru ihan kokenut ministeri.  Olisko telkussa joku juontajan paikka vapaana ? A-studio, Aamutv, Pikku Kakkonen ? No, jos tehdään hänestä sitten kansanedustaja.

Ei kommentteja: