maanantai 3. huhtikuuta 2023

Peltipoliisien uudet tehtävät

 Sisäasiainministeriö poliisiosasto on päättänyt kehittää peltipoliisien toimintaa. Uusia tehtäviä tullaan siirtämään peltipoliiseille, jotta varsinaiselle poliisikunnalle jää paremmin aikaa tehdä tärkeimpiä virkatehtäviä. Tässä luettelo peltipoliisien uusista tehtävistä:


Jengiytymisen ehkäiseminen

Tällä hetkellä median mukaan nuorten jengit uhkaavat eniten suomalaista yhteiskuntaa. Peltipoliiseille on hyvin aikaa lähestyä jenginuoria heidän omilla kentillään. Tarkoitus on ensin naamioitua ja sitten soluttautu jengeihin. Sen myötä nuoria ohjataan hyvien harrastusten pariin. Tällaisia ovet  huimäpäisille nuorille tarkoitetut harrastukset kuten itsepuolustuslajit, mäkihyppy, sukellus jään alla, yösuunnistus ja 50 km perinteinen hiihto. Peltipoliisien odotetaan muuttavan jengejä myös moottoripyöräkerhoiksi, sillä harrikoiden parissa on paljon puuhaa ja mielenkiintoisia osia.

Viikonlopun kotihälytykset 

Poliisien aika tärväytyy kodeissa tapahtuviin kiistoihin ja riitoihin. Usein kyse on vain alkoholin aiheuttamista ylilyönneistä, joita sitten selvitellään jälkikäteen poliisin ja sosiaalityöntekijöiden kanssa monta päivää. Yleensä sopu on lähes aina saavutettavissa ja mustat silmät ja mustelmat unohtuvat hetkessä. Peltipoliisit soittavat ovikelloa, keskustelevat ihmisten kanssa ja vievät eniten päihtyneet pahnan pohjalle selviämään. Peltipoliisien ulkonäkö saa pahemmatkin häiriköi tekemään raittiuslupauksia sun muuta. Sunnuntaina kaikki on hyvin ja asianomaiset ovat katumapäällä, sopuisina ja uudelleen rakastavaisia. Sitähän se on raju suomalainen rakkaus.

Talousrikollisuus

Kiusallisen laajaksi äitynyt rikollisuuden haara on talousrikollisuus. Monipolviset yritysjärjestelyt vaativat  tutkijoilta valtavasti aikaa. Usein kyse on pelkistä rutiiniasioiden keräilemisestä. Siihen peltipoliisitta kelpaavat hyvin. Netissä joutuu pyörimään yötä päivää. Talousrikollisuus on myös globaali ilmiö. Peltipoliisit ehtivät hyvin käymään Sveitsissä, Karibialla ja Jerseyn saarilla etsimässä pöytälaatikkofirmoja. Useita vuosia kestäneiden tutkimusten jälkeen rikoskomisariot voivat lopulta pidättää syylliset ja saattaa heidän edesvastuuseen. Tällöin ei sovi unohtaa peltipoliisien uhrautuvaa ja välttämätöntä pohjatyötä.

Polkupyörävarkaudet

Poliisi on nostanut kätensä pystyyn polkupyörävarkauksien suhteet. Varkaat tietävät tämä ja puuhailevat toinen toistaan kalliimpien sähköpyöriwn kimpussa. Toisaalta pyörien omistajat saavat useimmiten vakuutuksesta korvauksen. Nyt saa riittää ! Peltipoliisit alkavat valvomaan kaupunkien keskustoissa ja asuinalueilla polkupyöriä. Kaikki kuvataan ja videoiden kautta on helppo tunnistaa pyörävarkaudet ja niiden tekijät. Pyöriä vievät ammattimaiset rikolliset ja myös ravintoloista kotiin palaavat päihtyneet. Mutta ei enää kauan. Muutama varoittava esimerkki jarruttaa pyörävarkauksia parhaiten. Yhdyskuntapalvelu poliisin peltipoliisissa rauhoittaa paatuneenkin pyörävarkaan.

 

Ei kommentteja: