maanantai 15. tammikuuta 2024

Hyviä ja huonoja uutisia

 Uutiset kertovat, että vuoden alusta lähtien suuria yrityksiä verotetaan 15% verolla. Verotuksen tarkoituksena on jarruttaa yhtiöitten verokikkailua veroparatiisimaiden avulla. Näin suuryhtiöt maksavat veron kotimaahansa eikä verokikkailusta ole enää sellaista hyötyä kuin aiemmin. Kyse on nyt siitä mitkä maat sitoutuvat tähän toimintaan. Suomi on ainakin rinta rottingilla tässä mukana. Hyvä niin !

Oxfamin mukaan maailman viiden rikkaimman ihmisen omaisuus on yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Heidän omaisuutensa arvo oli vuonna 2020 370 miljardia euroa. Viime vuonna omaisuuden arvo oli 795 miljardia euroa.  Meillä tavallisilla eläkeläisillä omaisuuden arvo on noussut ehkä muutaman prosentin tai pysynyt ennallaan. Asunnon arvo on ehkä voinut myös laskea. Ainakin, jos lukee asuntojen arvoa kuvaavia tilastoja. No, ei murehdita turhia. Ollaan kiitollisia siitä mitä on. Tuskin osaisin käsittää mitä tarkoittaa sata miljardia. Hyvä, kun ymmärrän satasen tai haaveissa sata tonnia. Sitä saa mitä tilaa. En ole kateellinen, ainakaan paljon. Hyvä niin !

Tanskan kuningatar Margaret luopui kruunusta ja antoi kuninkaan hommat pojalleen Frederikille. Hän on vastedes kuningas Frederik X. Tanskassa yli 80% kannattaa kuninkaallisia. Syynä lienee suosittu kuningatar, joka käyttäytyi maallisesti, mutta piti kuitenkin kiinni myös kuninkaallisesta etiketistä. Näin on myös Ruotsissa ja Norjassa. Näissä kaikissa kuningaskunta on symbolinen jäänne historiasta, mutta kansan suosiossa. Demokratia on hallitsemisen näkökulmasta kuitenkin vallassa. Suomi ja Islanti ovat tasavaltoja Pohjolassa. Hyvä niin !

Lidl on lanseerannut suureen ääneen uuden bonusjärjestelmän. Se mainostaa antavansa jopa 10% bonuksen ja olevansa Suomen suurin bonuksen antaja.  Asian on osin niin, sillä tuhannen euron kuukausiostosta saa sadan euron bonuksen. Mutta asialla on myös toinen puoli. Pienemmän ostosumman antoivat ennen puolet enemmän bonusta nyt tänä vuonna vähemmän. Aikaisemmin kuudella kympillä sai pari euroa ja 130 sai neljä euroa. Nyt puolet vähemmän. Meikäläinen ostaa reilulla parilla sadalla kuukaudessa Lidlin tuotteita. Siitä sai viime vuonna yhteensä noin kympin verran. Nyt vitosen. Olenkin päättänyt vähentää lähikauppa Lidlin ostoja ja lisätä Koikkarin Prisman ostoja. Asiakas äänestää jaloillaan. Hyvä niin !

Ylioppilasluokkamme Imatran yhteis Lyseosta järjestää toukokuun lopulla uuden tapaamisen. Viime vuonna juhlittiin riemuylioppilaita vuoden myöhässä. Tapaaminen osoittautui näemmä niin suosituksi, että uusi tapaaminen järjestetään myös tänä vuonna. Odotamme vaimoni kanssa sitä suurella antaumuksella tätä tapaamista, sillä olimme luokkakavereita VIII B luokalta. Olemme kokoontuneet jo neljä tai viisi kertaa oman luokan porukalla, mutta nyt mukana on myös rinnakkaisluokan porukat. Toivon mukaan viidenkymmenen henkilön määrä saavutettaisiin. Mutta tärkeintä on traditio ja hyvä fiilis. Sitä tulemme jatkamaan. Mikäli se meistä riippuu. Poismuuttaneiden näkökulmasta tapaamiset Imatralla ovat mukavaa elämän suolaa. Yhden kerran vuodessa. Hyvä niin !

Imatralta kuuluu myös muita hyviä uutisia. Imatran Big Band Festivaali on tarkoitus elvyttää ensi kesänä. Festari meni viitisen vuotta sitten konkaan ja se on ollut telakalla. Nyt yritetään uusin voimin. Imatralla on vuosien varrella vieraillut lukuisia maailman huippuorkestereita. Tämäntyyppinen festivaali on hankala, koska useimmiten isossa orkesterissa soittaa 15-20 soittajaa. Se on siis kallista puuhaa ja edellyttää bändeiltä jonkinlaista talkoohenkeä. Toivottavasti festivaali saadaan taas jaloilleen. Imatra on aika lailla hiljainen kylä, kun venäläisiä turistejakaan ei enää näy. Hyvä niin !

Ei kommentteja: