perjantai 18. elokuuta 2023

Juha.Hurme : Väinämöinen

 

                       Kuvassa ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Hurma ja musiikin säveltänyt Pekko Käppi.

TTT kutsui meidät avoimiin harjoituksiin katsomaan Juha Hurmeen näytelmän Väinämöinen valmistumista. Meitä oli koko Eino Salmelaisen katsomo täynnä väkeä. Tilaisuus osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi, kiitos Juha Hurmeen tarinoinnin.

 Aluksi ohjaaja Hurme esitteli näytelmän taustoja. Kalevalaa on pidetty suomalaisen kansanperinteen perustarinana. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin. Se on Elias Lönnrotin  kirjoittama tarina, joiden lähteenä ovat olleet hänen keräämänsä kansan runot. Hurme pyysi peruskoululaisia kirjoittamaan oman versionsa Kalevalasta. Hän keräsi sitä varten Kalevalaa koskevan perusaineiston. Saaduista tarinoista syntyi kirja Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen. Kokonaan erilaisen runoaineiston keräsi aikoinaan Senkkane Miihkali. Hänen keräämässä runoissa on huomattavasti roisimpi ja seksuaalisempi sisältö. Näistä materiaaleista Hurme kehitteli näytelmän Väinämöinen. Se saa ensi-iltansa puolentoista viikon kuluttua. Samaan aikaan julkaistaan Hurmeen aiheeseen liittyvä kirja Kenen Kalevala.

Näimme kaksi kohtausta parin tunnin mittaisesta näytelmästä. Näytelmän juonena on löytää Sampo, joka on varastettu. Sehän oli laite joka täytti kaikki toiveet. Väinämöinen ja Ilmarinen kisaavat palkinnosta, joka on Aino. Mutta miten lopulta käy, se jää nähtäväksi. Ehkä vastaus löytyy ensi iltana.


Ei kommentteja: