maanantai 11. syyskuuta 2023

Syksyn poliittiset tuulet

 Orpon hallitus avasi syyskauden räväkästi. Uusi hallitus todisti, että Perussuomalaiset ovat hallituskelpoisia eikä heitä pidä epäillä rasismista tai muistakaan menneisyyden mielipiteistä. Perussuomalaiset ministerit ovat sitoutuneet muun hallituksen ”arvoihin”. Se on myös testattu eduskunnassa äänin 106-65. Tämä oli siis tässä ja nyt hallitus pääsee jakamaan hyvää Suomen kansalle.

Ensimmäisten asioiden joukossa on asumistuen poistaminen omistusasunnossa asuvilta. Asumistukihan on  yksi hankalimmista sosiaalituen muodoista. Aiemmat hallitukset ovat vältelleet asumistukeen puuttumista. Orpo iskee heti kipeään paikkaan. Asumistuen kautta yhä suurempi määrä asukkaita on saanut valtiolta tukea asumiseen. Se on mahdollistanut myös vuokratason kohoamisen ja gryndereiden kiinnostuksen asuntojen rakentamiseen. Nyt kaikenlainen rakentaminen on kriisissä. Asumistuen supistaminen on yksi naula rakentamisen arkkuun. Mutta Orpon hallituksen tarkoitus on joka tapauksessa hyvän suuntainen siitäkin huolimatta, että asiantuntijat pelkäävät toimeentulotuen hakijamäärien kasvavan entisestään. Suo siellä vetelä täällä.

Jatkossa hallitus on kaavaillut työmarkkinoille monia uudistuksia kuten irtisanomissuojaan heikentäminen ja ensimmäisen sairauslomapäivän korvauksen poistaminen. Nämä ovat saaneet jo koko ammattiyhdistysliikkeen heräämään kesälomilta ja kohta alkaa paukkua. Kokoomuksella on myös kohtuullinen asema parempipalkkaiselle ammattiyhdistysliikkeessä. Se tuskin purematta nielee nämä työmarkkinoiden muutokset. Eräs tärkeimmistä ja kiinnostavimmista kysymyksistä on työttömyysvakuutusmaksujen pienentäminen. Tätä asiaa ajaa puolueista kokoomus ja sitä kannattavat palkansaajajärjestöt sekä työntekijöiden että työnantajien puolella. Käytetäänkö osaa tästä velkojen maksuun vai siirretäänkö se kokonaan työntekijöiden ja työnantajien maksujen alennukseksi ? Siinä kiinnostava kysymys syksyn budjettineuvotteluihin.

Itse mietin eläkeläisten tilannetta. Erityisesti omaa kohtaloani. Eläketurvakeskus ennusti eläkkeiden nousevan 5,9%. Tähän asiaan hallitus ei vaikuta millään tavoin.   Erotukseen kylläkin. Orpon hallituksen kerrotaan helpottavan pienituloisten verotusta neljän vuoden aikana hieman, mutta enimmillään prosentin. Mikäli ensi vuodelle tulisi veron kevennyksiä vaikkapa vain 0,2%, olisi kokonaisvaikutus yli kuuden prosentin. Se olisi mojova lisä tämän vuoden korotukseen, joka oli verotuksen jälkeen yhteensä 8 %. Nyt odottelen kieli keskellä suuta veronkevennyksiä. Palkansaajien työttömyysturvamaksu alentaminen ei meitä eläkeläisiä heilauta mihinkään suuntaan. En siis omalta kohdaltani tuomitse vielä Orpon hallitusta.

Ei kommentteja: