Tilastokeskus kertoi, että se oli laskenut inflaatioprosentti liian suureksi. Inflaation suuruudella on vaikutusta useisiin indekseihin. Samalla kerrottiin kuitenkin, ettei liian suuria tukia aiota periä takaisin. Huono uutinen koskee ensi vuoden eläkeindeksiä. Sen ennakoitiin olevan 5,9%, mutta nyt onkin tyytyminen 5,5% eläkkeiden kansvuun. No, tämä kyllä kestetään. Toivottavasti verottaja on myös armollinen ja verotaulukko pienissä tuloisssa laakisi hieman. Vaikka vain jonkun prosentin osan verran. Sitten me eläkeläiset olisimme iloisia. Ainakin minä !
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on ollut kuninkaana 50 vuotta. Tapahtumaa juhlitaan näyttävästi Tukholmassa ja koko Ruotsissa. Kalle,tuli kunkuksi 27-vuotiaana ja peri kruunun isoisältään. Hyvin on mennyt ja kansankoti on kuninkaaseensa tyytyväinen. Monarkiaa on suosittu Ruotsissa. Kuninkaalla ei ole valtaa vaan koko touhu on seremoniallista. Kruunu periytyy samassa suvussa. Meillä on presidentti joka valitaan vaaleilla. Tammikuussa seuraavan kerran. Meillä on myös ihmisiä, jotka kannattaisivat kuningaskuntaa, mutta onneksi aikavähän. Ruotsin kansankoti kustantaa kuninkaallisten elämän muutamilla miljoonilla kruunulla. Se on palkka, palkkio, elanto tai edustuskorvaus, miten sen kukakin haluaa nähdä. Kuninga olisi vanhaan aikaan päättänyt liittoutumisesta kuten NATO. Nyt kuningas päättää korkeintaan yhdestä liitosta, omasta avioliitostaan. Hän on kuninkaallinen seremoniamestari.
Presidentinvaalien ehdokas-asettelu alkaa muotoutua. Viime viikolla Li Andersson ilmoittautui mukaan. Siis mikäli Vasemmisto asettaa hänet ehdokkaakseen ? Mielenkiintoista demokratiaa tämäkin. Jutta Urpilaisen ilmoitusta vielä odotellaan. Mielenkiintoista touhua tämäkin. Joka tapauksessa gallupit povaavat Haaviston ja Stubbin kaksinkamppailua. Se onkin todella mielenkiintoinen asetelma. Molemmilla on paljon vahvuuksia, mutta myös puutteita. Toivon mukaan vaalikamppailu on siistiä ja reilua. Kukaan ei kaipaa likasankojuoruilua ! Eihän ?
Eteläisen Välimeren maissa Marokossa ja Libyassa luonnonvoimat ovat päässeet valloilleen. Ensin Marrakeshissa lähistöllä järisi maa. Lähes kolme tuhatta ihmistä on menettänyt henkensä. Sitten Libyassa iskivät tulvat. Nyt pelätään jopa kahdenkymmenen tuhannen ihmisen saaneen surmansa. Molemmissa maissa varustautuminen ja valmius luonnon katastrofeihin ei ole paras mahdollinen. Apua, tarvikkeita ja jälleenrakentamista tarvitaan pitkään.
Pohjois-Korean presidentti Un on vierailulla presidentti Putinin kutsumana. Kyse on asekaupoista. Venäjä tarvitsee aseita ja eikä enää kovinkaan ole montaa maata, jotka olisivat valmiiita niitä myymään kohtuuhintaan. Vastalahjaksi Pohjois-Korea saa ruokaa ja avaruusteknologiaa ? Kovin syvään alhoon tuntuu Putin joutuneen, kun pitää hakea apua tästä maailman epädemokraattisimmasta diktatuurista. Olen samaa mieltä ulkoministeri Häkkänen kanssa. Tätä tapahtumaa on seurattava silmä tarkkana ja varauksella. Kun kaksi epätoivoista kohtaa, tuloksena voi olla vain entistä suurempi epätoivo ja rankat seuraamukset muulle maailmalle.
Näyttää siltä, että Yhdysvaltojen seuraava presidentti on sama kuin nykyistä edeltävä. Trump ! Huh ! Mitä tässä vielä tapahtuukaan. Suomi liittyi Natoon ja USAta johtaa arvaamaton populisti, jolle mikään ei ole rajana tai pyhää. Paitsi tietysti oma etu ja omat käsittämättömät mielipiteet. Kuka olisi meillä sopiva presidentti Trumpin ja Putinin aikakaudelle. Onko sillä mitään väliä ? Mene ja tiedä ! Minä en ainakaan tiedä !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti