tiistai 28. marraskuuta 2023

Äänitehosteet

 Urheiluruutu kertoi hiihtokilpailuissa käytettävistä äänitehosteita. Kun hiihtäjä tulee lähelle kameraa, äänitehostehenkilö laittaa napeista ennalta äänitettyä sauvojen kirskahtelua ja suksien luistoa. Näin kilpailuun saadaan autenttista kokemuksen tuntua. Idea on oikein hyvä sitä voitaisiin soveltaa muuhunkin kuin hiihtoon.

Jos vielä mennään vanhaan hyvään aikaan äänitehosteita ja myös kuvatehosteita käytettiin rakastelukohtauksissa. Aktin alettua katsojat kuulivat ja näkivät erilaista kosken kohinaa ja jylhien aaltojen mouruamista kallioita vasten. Rajussa elokuvassa tapahtui jopa räjähdyksiä. Siinä oli symboliikkaa joka ei nuorelta mieheltä koskaan unohtunut. Mutta nyt nykypäivään.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on television suosituin ohjelma. Siitä ei kahta sanaa. Nyt se toteutetaan musiikin tahdissa. Se on väärin. Se on syytä muuttaa. Musiikki pois ja mikrofonit presidenttiparin yläpuolelle. Vieraat saapuvat tärkeään kättelyyn ja heidän hiihtelyään on syytä myös tehostaa vaikka tutuilla hiihtelyä äänillä. Ei haittaa, jos kansalaiset kuulevat pari tuhatta kertaa sanat ”Hyvää itsenäisyyspäivää Herra Presidentti ! ” ja  ”Oikein hyvää itsenäisyyspäivää myös teille, rouva tohtori, presidentin puoliso !” Kansalaiset haluavat kuulla myös korkojen ja lakerikenkien kopinaa puhumattakaan sifonkien ja silkin kahinasta,  laahusten suhinaa ja niin edessäpäin. Muodin kommentointi on aivan paikallaan kunhan siihen saadaan lisättyä vaatteiden ääniä. Silloin Itsenäisyys tuntuu oikealta ja kansalaiset voivat nauttia edustajien välityksellä merkkipäivän herkimmistä tilanteista. Ei haittaisi, jos kahvipöydän vieressä kuuluisi kahvin hörpinnän ja keksien ratinan ääniä, mutta tärkeintä ovat kuitenkin itse vastaanoton äänitehosteet.

Eduskunnan istunnoissa katsojia ärsyttää salissa istuvien epäasiallinen huutelu ja kommentit. Tuntuu kuin kansanedustajiksi olisivat päässeet kaikkein hölösuisimmat ja huonoimmin käyttäytyvät kansalaiset. Arvokkuus ja hyvät käytöstavat puuttuvat. Äänitehosteilla voitaisiin korjata tilanne. Kun ministerit ovat vastanneet hallituksen toimia koskeviin kysymyksiin, kuuluu kaiuttimista jättimäiset tapautukset kuten Pohjois-Korean parlamentissa (kai siellä on sellainen?)  Kim Jong-Unin puheen jälkeen. Pääministerin puheenvuoro päättyy yhtenäisiin kannustushuutoihin. YLE voisi äänittää Oriveden Ponnistuksen kannattaen huutoja lentopallon naisten mestaruussarjan peleistä: ”Orpo, Orpo Orpo, hyvä Orpo !” Samanlaisia taustahuutoja voitaisiin antaa myös opposition edustajille. Vasemmiston Li Anderssonin, Tytti Tuppuraisen ja Vihreiden Sofia Virran sanojen jälkeen kaikuisi maaotteluista tuttu huuto: ”Hakkaa päälle Suomen missit, koska teil on suuret ti…tiedot”.

Ylen meteorologit voisivat käyttää myöskin autenttisia sateen, tuulen ja ukkosen ääniä. Tämän lisäksi Valtosen ja Borgeströmin päälle voisi roiskutella vettä tai paiskoa lumipalloilla. Liukkailla keleillä studion lattialla luisteleminen kuuluisi asiaan. Näin konkreettisilla keinoilla sääennustukset jäisivät kansan mieleen eikä talvi, sade tai rajuilma pääsisi yllättämään autoilijoita tai muutakaan väkeä. Maikkarin koirat voisivat myös haukkua kameramiestä tai tarrata  heidän kinttuihinsa. Näin ihmiset näkisivät, että koira on koira, siis eläin, vaikka voissa paistettuna.

Uutistenlukijat saapuvat ja poistuvat nykyisin ruudusta täysin äänettömästi. Vai jokin tunnari säestää kulkua. Autenttisuutta lisäisi kenkien kopina tai laahaava narahtelu. Myös vaatteista kuuluu ääntä kävellessä. Erilaisia kahinoita voisi lähettää katsojille uutisankkureiden poistuessa estraadilta kotimatkalle. Joskus uutiset ovat totaalisen surullisia. Silloin tilanteeseen sopiva murheellinen kahina kruunaisi uutisillan. Ja miksei myös päinvastoin. Ilouutisen kuuluisivat iloisina ja ripeänä liikkeinä.

Lätkämatseissa voisi kuulua enemmän pelaajien todellisia ääniä. Kun puolustaja torjuu vartalollaan kovan lämärin, äänitehosteita vois kuulua kova ”Auts”-huuto ja päälle sadattelua, uikutusta tai jopa itkua. Samoin kovan taklauksen vastaanottanut pelaaja antaa kuulua reippaan kommentin kaverin tekosista. Ainakin mikäli hän näyttää selviytyvän tilanteesta hengissä. Maalivahti joutuu usein laukausten kohteeksi, jolloin kommentti voisi olla esimerkiksi : ”” Turha koittaa, Ilves voittaa” tai Hähää, etpäs saanut sisään” tai ”Poju, poju, tämä on miesten peli”. Pelin autenttisuus paranisi myös valmentajien kommenteista. Tosin kukaan ei halua kuunnella kiroilua vaan mieluummin hyödyllisiä ohjeita: ” Nieminen, jäähyn jälkeen voit mennä kotiin lepäämään” tai ” Tuomari, Specksaversin sijaan voit käydä vaikka Instrussa”.

Konserttien osalta ei ole juurikaan parannettavaa. Syynä on se, että musiikki tulee jo nykyisin nauhoitettuna. Suitaan availevat laulajat ja sähköttömiä instrumentteja hipelöivät soittajat ovat kaikille tuttuja. Parannettavaa voisi olla musiikin ennakoiminen tyyliin : ” Kohta tulee tämän kappaleen kohokohta” tai ”Seuraavaksi fonisti soittaa pitkäveteisen soolon”. Jälkikäteen esitetyt kommentit eivät kiinnosta muita kuin korkeintaan korkeamman sävelkorvan omaavia hifistejä.

Ei kommentteja: