torstai 22. helmikuuta 2024

Maailman menoa

 Maailmassa menee huonosti. Ikävä sanoa, mutta tulevaisuus näyttää vieläkin huonommalta. Ainakin Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Israelin puhdistusoperaatio Gazassa ja Yhdysvaltojen tulevat presidentinvaalit eivät lupaa hyvää. Eurooppaan tarvittaisiin vahvempaa suuntaa.

Venäjän hyökkäys on jatkunut kaksi vuotta. Asetelmat ovat pysyneet aika lailla samanlaisina. Euroopassa väki alkaa luopua toivosta että, Ukraina saisi käännettyä tilannetta. Myöskin aseiden toimitukset ovat alkaneet takkuamaan. Tämä innostaa Venäjää jatkamaan valloitusotaa. Rauhan mahdollisuudet kapenevat eikä ratkaisun elementtejä ole juurikaan näkyvissä. Kuinka kauan sota jatkuu ? Aikooko Venäjä jatkaa loppuun saakka ?

Israel on rankaissut palestiinalaisia Gazassa. Liki 30.000 ihmistä on saanut surmansa joukossa iso määrä lapsia. Operaatiot jatkuvat eikä Hamasin taistelijoita saada tuhottua. Lisää siviiliuhria on tulossa. Kun nämä puhdistukset loppuvat on jäljellä rauniokaupunkeja ja raunioituneita ihmisiä. Heillä ei ole mitään menetettävää. Palestiinasta löytyy vapaaehtoisia kaiken menettäneitä ihmisparkojen tekemään pommihyökkäyksiä Israeliin. Kahden valtion suunnitelmaa kannattavat kaikki paitsi Israel ja Hamas. Näiden syiden takia suunnitelma ei voi toteutua lähivuosina ja julmuudet jatkuvat ja jatkuvat. Ovat jatkuneet Israelin valtion perustamisesta asti.

Yhdysvaltain presidentinvaalit lähestyvät. Nykyinen presidentti Biden on menettänyt todellisuustajunsa ja aikoo haastaa vastustajansa. Vastustaja on meille kaikille suuri katastrofi, Ex-presidentti Trump. Vaalitulos vaikuttaa etukäteen selvältä. Muistihäiriöinen vanhus ei ole kovin vetävä ehdokas. Itseään täynnä oleva sekopää saa helposti enemmistön kansalaisista, jotka ovat kyllästyneet etäisen hallintoon ja epäilyttäviin poliitikkoihin. Salaliittoteorioiden luvatussa maassa voi tapahtua mitä vain, kun Trump pääsee taas maailmanvaltion ohjaksiin. Tulevien tapahtumien ennustaminen on jo vaikeaa vaikka olisi kuinka hyvä mielikuvitus.

Edellä mainittujen uhkakuvien lisäksi monissa maissa on vahvistumassa nationalistisen poliittiset liikkeet samanlaisilla teemoilla kuten Unkarin Orban tai Turkin Erdogan. Euroopassa tarvittaisiin yhtenäisyyttä ja yhteisiä poliittisia tavoitteita. Eurooppa olisi vahvempi Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän arvaamattomuuden varalle. Toisin on kuitenkin käymässä. Eurooppa on pirstaloitumista ja sen myötä ajautumassa suurvaltojen pelinappuloiksi. Se ei voi olla mitenkään eurooppalaisten ihmisten etujen mukaista. Kesällä valitaan EUn parlamenttiin uudet jäsenet. Veikkaan sinnekin uusia ja vähemmän vapaita tuulia. Mutta katsotaan, miten käy meillä, Euroopassa ja maailmalla. Katsellaan maailman menoa, kun muutakaan ei voi !

Ei kommentteja: