tiistai 5. maaliskuuta 2024

Maaliskuun mainiot

 Pullonkorkeista on ollut harmia iät ajat. Ainakin itselläni pullonkorkit, ja nyt puhun limsapulloista, pomppaavat usein pullosta lattialle. Juuri kun olen saanut pullonkorkin auki, se singahtaa pöydän ja sohvan väliin ja vierii sohvan alle. Nyt tähän on tullut pysyvä muutos. EUn pullodirektiivi. Unionin parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsola on tullut Suomeen selittämään uutta pullodirektiiviä. Sen mukaan pullonkorkki ei saa irrota pullosta vaan sen tulee pysyä pullon päällä. Metsola tapaa pääministeri Orpon ja eduskunnan puhemies Halla-ahon.  Pullodirektiivin tarkoituksena on vähentää muovisten pullonkorkkien siirtymistä muun muovin joukossa meriin. Täältä Peltolammilta merelle on matkaa noin 120 kilometria eli meri on tosi lähellä. Näin minäkin edistän ilmaston muutoksen hidastumista.

Poliisi tutkii ”erään henkilön” EU-parlamentilta saamia suuria palkkioita. Tämä henkilön henkilöllisyyttä ei paljasteta, mutta iltapäivälehtien mukaan kyse lienee keski-suomalaisesta mepistä Teuvo Mstä. Häntä ei epäillä rikoksesta vaan verojen maksamisen puuttumisesta. Aikaisemmin uutiset kertoivat, ettei kyseinen henkilö ole enää ehdokkaana ensi kesän parlamenttivaaleista. Asianomainen henkilö on kuitenkin itse ilmoittanut olevansa ehdolla, sillä nyt hän on päässyt selville EUn toimintatavoista ja voi ensi kaudella vaikuttaa. Pian selviää kumpi on oikeassa.

NATOn sotaharjoitukset alkoivat pohjoisessa. Yli sata tuhatta sotilasta harjoittelee talvisissa olosuhteissa. Mukana on myös Natoon kuulumaton maa Ruotsi. Pohjolassa harjoitellaan yhteistyötä miten Natoon kuulumaton maa pelaa yhteen Nato-maiden kanssa. Jos nyt sattuisi käymään, niin että Ruotsista tulee tällä viikolla NATO-maa, harjoitus muutetaan pohjoisen olosuhteiden harjoitukseksi. Loppuviikosta on luvassa kunnon pakkasia ainakin Enontekiöllä. Toinen harjoitus liittyy poroihin. Tundralla soditaan porojen alueella. Miten se vaikuttaa sodankäyntiä. Poromiehille on luvattu isot korvaukset puolustusvoimilta elinkeinon häiritsemisestä. Puolustusvoimien komentaja sanoi eilen, että puolustusment on nostettava yli kahden prosentin. Tarkoituksena on varmasti taata poron omistajille reilut korvaukset. Enontekiön K-marketista kerrotaan, että tarjolla on kymmenen tuhatta munkkia ja tuhansia kahvipaketteja, sipseistä puhumattakaan. Paikallisesta alkosta kerrotaan, että etelä-eurooppalaisille sotilaille on tarjolla pullokaupalla punaista ja valkoista ruokaviiniä ja saksalaisille tynnyrikaupalla vaahtoavaaa olutta.

Tutkimus kertoo, että yläkoulun oppilaat jättävät syömättä kouluruokailua jopa kahdesti viikossa. Se on pahaa, vanhemmat eivät kannusta tai sitten opettajat syövät omia eväitään esimerkin omaisesti ruokalassa. YLE on keksinyt asiaan liittyen jotain uutta. Kouluruokakone ! Kone ei kuitenkaan tee kouluruokaa vaan sieltä voi katsoa kuinka paljon kouluruokaa syödään tai jätetään syömättä juuri sinun kunnassasi. Tavallinen veronmaksaja voi tsekata kuinka paljon kouluruoka vie verovaroja. Lapsettomat veronmaksajan voivat kiitellä yläkoululaisten syömättömyyttä ja perheelliset ylpeillä suuria kouluruokakustannuksia. Kukin näkökulmansa mukaan. Kannattaa siis käydä kouluruokakoneella ja päivittää omat kouluruokatiedot, oli lapsia tai ei. Jonkun lapsiahan ne on yläkoulussakin.

Kihniöläisen teollisuushallin katto romahti suuren lumimäärän takia. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Joka vuosi jossakin romahtaa ja syykin on sama. Keväiset lumet. Tänä vuonna Kihniöllä. Tämä lumi luo paikkakunnalle mahdollisuuden päästä kerran vuodessa uutislähetyksen ja tuoda paikkakunnan imagoa esiin. Ensin pitää tietenkin paikallistaa missä on Kihniö ? Sehän on jossain pohjois-Pirkanmaalla tai etelä-… Joka tapauksessa itse muistelen, että Kihniöstä sai Kihniön kipakkaa. Vai oliko se Kiteeltä tai Köyliöstä. Tärkeintä on olla esillä. On aivan sama onko julkisuus myönteistä tai kielteistä. Nyt Kihniön tonttikauppa kiihtyy ja kansaa alkaa muuttamaan pääkaupunkiseudulta kohti rauhallisia maalaismaisemia. Se kait lienee pääasia.

Ei kommentteja: