Ihmisillä on kaikenlaisia salaisia himoja, joita tekee ajoittain mieli. Minulla on yksi herkku, joka on lihahyytelö. Lapsena sanottiin tytinäksi, koska sen hyytynyt suolaliemi tutisee. Fiksummat ihmiset sanoivat syltyksi. Se taas johtui siitä (en oikeasti tiedä, mutta tämä on hyvä selitys), että alun perin jouluna teurastetun sian pää keitettiin ja laitettiin suolaveteen. Sitten sitä syötiin pitkin kevättä. Siitähän tytinässäkin on kysymys. Pitkä säilöntäaika. Tytinä maistuu suolaisille ja hieman maustepippurille. Syltyssä voisi hyvin olla sipulia, porkkanaa ym. vihanneksia. Niin Saksassa tehdään. Ranskalaiset ovat antaneet tälle nimen aladobi. Mutta meillä tundralla on totuttu tähän yksinkertaiseen herkkuun. Sitäpaitsi tytinä on halpaa. Muutaman sadan gramman palanen maksoi Lidlissä 2,64 €. Kun pihinä odotan vielä tätä 20% viimeisen myyntipäivän alennusta, hinnaksi tulee 2,11 €. Siitä riittää iltapalaksi ja lihakeittoon makua tuomaan. Tämä oli minun tarinani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti