lauantai 29. helmikuuta 2020

Koronavirus

Tiedotusvälineet ovat täynnä koronavirust! Paljon, paljon asiaa ja asian vierestä. Tässä muutama kommentti.

Käsien peseminen ja tiettyjen maiden välttäminen. Siinä yksinkertaiset avaimet koronaviruksen välttämiseksi. Näillä pärjää toistaiseksi. Uusien tilanteiden myötä saadaan myös uusia ohjeita.

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain 500-2.000 ihmistä influenssaan. Heistä valtaosa on yli 65- vuotiaita tai ihmisiä, joilla on muita sairauksia. Sama käsien pesemisen ohje pätee influenssan välttämiseen

Italiassa epäillään, että koronavirus on jyllännyt jo jonkin aikaa ennen kuin ensimmäinen tautitapaus todettiin. Se selittää suuren taudin kantajien määrän. Italiassa on todettu 820 tautitapausta. Heistä sairaalahoidossa on 345 henkilöä ja tehohoidossa 64 henkilöä. Tautiin on kuollut 21 henkilöä, jotka ovat olleet iäkkäitä tai joilla on ollut joku muu sairaus.

Jenkit ovat alkaneet välttelemään meksikolaisen korona-oluen ostamista. Porukka luulee, että viruksen voi saada saman nimisestä oluesta. Aina yhtä yllättävä presidentti Trump sanoo koronaviruksen olevan liberaalien keksimä huijaus. Sillä yritetään heikentää hänen aikaansaannoksiaan. Sielläpäin tuo sivistys on niin suhteellista.

Maailman pörsseistä on kadonnut 3000 miljardia koronaviruksen aiheuttamien kurssilaskujen myötä. Bisnes ei pyöri kun pelko maailmantalouden hyytymisestä pelästytti markkinat. Aika näyttää palaavatko kurssien arvot takaisian ja milloin se tapahtuu.

Kiinassa seisoo paljon suuria teollisuuslaitoksia. Sen myötä Kiinan kaupungeissa ilman laatu on parantunut merkittävästi. Pitäisikö siis toivoa taudin jatkavan jylläämistä vai päinvastoin ? Jotain hyötyäkin koronaviruksesta on siis nähty.

Suomen hallitus sai kansaa yhdistävän ulkopuolisen vihollisen. Se tuli kuin tilauksesta, sillä nyt hallitus voi esiintyä kansan yhdistäjänä ja kertoa toimenpiteistä mitä on tehty tai ainakin miten terveydenhuollossa on varauduttu virukseen. Pienemmälle huomiolle jäävät ainakin hetkeksi asiat, jotka ovat tekemättä.

Ei kommentteja: