torstai 14. huhtikuuta 2022

Vorschmack

Tarinan mukaan marsalkka Mannerheim toi vorschmackin reseptin Puolasta hotelli Kämppiin. Se ei paikalliselle cheffille kuitenkaan kelvannut ja niin Mannerheim vei sen Savoyhin. Siellä tätä legendaarista herkkua on tehty siitä lähtien. Valmistus kestää kolme päivää ja ruokaa kypsennetään 48 tuntia. 

No, kotikokilla on kevennetty versio tästä herkusta.

Ainekset

400 gr karitsan jauhelihaa

300 gr naudan jauhelihaa

7 sipulisillin palaa

3 sipulia

5 valkosipulin kynttä

1 pieni purkki tomaattipyrettä 

1 dl  vettä

1 dl ruokakermaa

1 dl korppujauhoja

2 rkl kuivattua sipulia

2 rkl ruokosokeria

50 gr voita

Paistetaan voissa pannussa erikseen sipulit, karitsan jauheliha ja naudan jauheliha.  Lisätään ne voideltuun pataan. Lisätään sillipalat ja tomaattipyree. Paistetaan uunissa 150 asteessa noin tunti. Soseutetaan seos sauvasekottimella. Annetaan seoksen paistua uunissa tunti. Lisätään hieman kermaa ja vettä, korppujauhoa, kuivaa sipulia ja ruokosokeria. Annetaan paistua uunissa pari tuntia. Sekoitetaan välillä ja lisätään tarpeen mukaan kermaa ja vettä. Seos ei saa kuivua. Pannaan virta pois uunista ja annetaan muhia  rauhassa vielä tunti. Samaan aikaan uunissa voi kypsentää uuniperunoita.

Kotikokki voi viritellä oman näköisen vorschmackin anjoviksilla tai rasvasillillä. Sokerin voi jättää pois, samoin korppujauhot ja kuivatun sipulin. Itse tein aika neutraalin vorschmackin.

Tarjotaan uuniperunan, kermaviilin (smetanan) ja suolakurkut kanssa. Otetaan Marskin ryyppy aperitiiviksi. Mikäli ei satu olemaa, voi naukkailla olutta, viiniä, vettä tai mitä tahansa. Maku on maukas ja osan tästä vahvasta annoksesta voi hyvin pakastaa seuraavalle kerralle.



Ei kommentteja: