lauantai 11. kesäkuuta 2022

Sinisimpukat

 Jos pitäisi nimetä yksi suosikkiruoka, sanoisin sinisimpukat. Pidän hyvästä ruoasta oli se keittoa tai pataa,  laatikkoa tai muhennosta. Hyvä ruoka on hyvää. Mutta yhden nimeäminen ei ole ihan selvä juttu. Kuitenkin sinisimpukat ovat suosikkini. Ei kahta sanaa.

Osti aamulla pussin simpukoita Prismasta. Kilohinta oli 8,90 € ja painoa oli himpun yli kilon. Simpukat pakattiin päältä avoimeen muovipussiin, jossa pohjalla oli jäämursketta. Simpukat ovat eläviä, joten niitä ei saa sulkea muovipussiin. Ne eivät saa silloin happea. Säilytetään jääkaapissa. Olen aina tehnyt simpukat ostopäivän, joten en tiedä kuinka kauan ne elävät jääkaapissa.

Simpukat otetaan pussista. Kaikki yksilöt käydään nopeasti läpi. Avoimia pitää napauttaa tiskipöytää vasten. Yleensä ne menevät kiinni. Elleivät mene kiinni tai mikäli kuori on rikki, ne pitää poistaa. Kuoressa oleva mahdollinen ” parta” pitää poistaa. 

Viipaloin yhden sipulin, ison valkosipulin kynnen ja palan chiliä. Laitoin paksupohjaiseen kattilaan voita ja oliiviöljyä. Lisäsin kasvikset ja kuullotin niitä muutaman minuutin. Sitten lisäsin pari desiävalkoviiniä ja simpukat. Kansi päälle. Parin minuutin jälkeen hölsytin kattilaa reippaasti, jotta simpukat sekoittuvat. Lisäsin pari desiä ruokakermaa ja kourallisen tuoretta persiljaa. Vielä pari minuuttia ja koko juttu on valmis syötäväksi.

Kilosta simpukoita tulee hyvä ateria kahdelle. Pohjalle jää muutama desi naulasta simpukkalientä kasviksineen. Siitä saa hyvän keitonpohjan tai sen syödä sellaisenaan.  Simpukat valmistuvat nopeasti höyryttämällä. Niissä on itsessään suolaa, joka antaa herkullista makua. Sipulit ja chili eivät maistu juuri lainkaan. Se on mysteeri. Laittoi sekaan lähes mitä tahansahan kasvista, se imeytyy simpukoiden makuun.

Lisäkkeeksi Belgiassa tarjotaan Belgian perunoita (ranskalaisia) ja olutta. Tämähän on ennen kaikkea belgialainen ruoka. No, toki simpukoita syödään joka puolella maailmaa. Meidän simpukkamme olivat Tanskasta. Hyvä satsi. Vain kaksi kuorta oli rikki.

Suosittelen.  Ties kuinka monennen kerran.

Ei kommentteja: