sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Britannian uusi aika

 Uuden äärellä ja siitä eteenpäin. Näin voi sanoa koko Britanniasta. Uuden kuninkaan kruunajaisiin on seurattu laajalti ympäri maailman. Britannia on ollut taas muutaman tunnin maailman keskus. Kuningas Charles III on tuonut uutta potkua sekä yhteiskuntaan että kansalaisten keskuuteen. 

Kyselyjen mukaan monarkiaa kannattaa suuri määrä kansalaisia. Selvästi suuri enemmistö eli 51 prosentin mielestä kuningatar Elisabet on onnistunut hyvin kuninkaana. Vajaa puolet pitää puddingin hintaa aivan liian kalliina. Vain neljäkymmentä prosenttia skoteista haluaa itsenäisyyttä. Neljännes briteistä kannattaa konservatiiveja. Joka kymmenes pitää Manchester Cityä mestarisuosikkina ja samoin joka kymmenes haluaa juoda kello viiden teen ilman maitoa. Viisi prosenttia kansasta näkisi intialaistaustaisen kuninkaan parhaana vaihtoehtona ja kaksi prosenttia pitää Camillaa vetävän näköisenä. Tästä voidaan helposti todeta, että kuningaskunta on yhdentyneet eikä brexit tai korona vaikuta enää kansalaisten elämään.

Taloudellisesti kruunajaiset ovat kääntäneet pohjamudissa kyntäneen talouden nousuun. Charlesin ja Camillan kuvalla varustettuja mukeja on myyty miljoona kappaletta. Hinta oli kruunajaispäivänä vain kympin kappale. Normaalihintaisia mukeja ilman kuvaa myytiin viisi miljoonaa kappaletta. Kuningasparin kuvalla tehtyjä pullonavaajia on myyty lähes kymmenen tuhatta ja avaimenperiä viisi tuhatta. Kuningasparin allekirjoituksella varustettuja muovisia kakkuja myytiin pelkästään Lontoossa monta sataa. Kruunajaisten aikana myytiin irlantilaista olutta 10 miljoonaa litraa ja Fish and Chips annoksia miljoona kappaletta. Maanantaina odotetaan myynnin kasvavan lähelle samoja lukemia, sillä päivä on kansalaisten ylimääräinen vapaapäivä. Kruunajaispäivänä kirjattiin myydyksi kolme autiota linnaa, kaksi Mini Cooper henkilöautoa ja tuhat sähköpotkulautaa. Tämän lisäksi poliisin ilmoituksen mukaan pidätettiin tuhansia juopuneita jalkapallohuligaaneja, tehtiin kymmenen tuhatta taskuvarkautta, tuhat murtoa ja 50 tuhatta kotihälytystä, joista kolmannes johti avioeroon.

Britanniassa on siis kaikki hyvin ja ehkä parempaa kuin koskaan. Totta kai arki koittaa kuningaskunnassakin, mutta murehditaan sitä sitten aikanaan. Nyt on saatu uusi kuningas ja pienet sen kunniaksi. Onnea uudelle ajalle !

Ei kommentteja: