sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Sinisimpukoita, katkarapu moussea ja kalaseljankaa

 ”Kaikki alkoi siitä kun mä…” . Kaikki alkoi siitä kun Prismassa oli sinisimpukat 5,90€ kilo. Se oli pakko ostaa ja siitä viikonlopun ruokalista sai sisällön. Lyhyesti sanottuna sinisimpukoiden lisäksi tein katkaravuista moussea taikinakuppeihinmja leivälle. Näitä herkuteltiin lauantaina. Sinisimpukoiden ja katkarapujen liemestä ja lohen roippeista tein kalaseljankaa.Herkullista, helppoa ja erilaista ruokaa.

Sinisimpukat puhdistettiin eli parrat ja rikkoutuneet kuoret heitettiin pois. Ison kattilaan laitoin n. 50 gr voita sulamaan. Yksi sipuli ja pari valkosipulin kynttä kiehumaan voisulaan. Lisäsin vielä pienen palan chiliä. Kaadoin simpukat kattilaan ja päälle pari desiä valkoviiniä. Kansi kattilan päälle. Kolmen minuutin kiehumisen jälkeen hölsäytin kattilaa ja lisäsin pari desiä ruokakermaa. Viisi minuuttia ja ruoka oli valmista. Syötiin kaikki simpukat ja jätettiin liemi sunnuntaiksi.

Tätä ennen otin pakastimesta kolmesataa grammaa keitettyjä, perkaamattomia katkarapuja ja annoi niiden sulaa rauhassa. Perkasin katkaravut ja pistin perkuut kiehumaan puoleen litraan vettä. Katkarapuihin lisäsin creme fraisea ja majoneesia, hieman suolaa, cayanne pippuria ja tilliä. Tästä tuli hyvä mousse. Lisäsin moussea kaupasta ostaminen voitaikinakuppeihin ja parille vehnäleipäviipaleelle. Siinä maukas lisä sinisimpukoille.

Sunnuntaina otin lohen roippeet pakkasesta. Sulattelin niitä ja sitten laitoin ne kiehumaan pariin litraan suolaveteen. Lisäsin maustepippureita. Nostin kypsät kalapalat ja perkasin lihat keittoon. Leikkasin pieniksi paloiksi pari sipulia ja valkosipulinkynttä, palan sellerin ja inkivääriä. Laitoin pannulle öljyä ja kasvikset. Lisäsin ruokalusikallisen vehnäjauhoja, kymmenen mustaa oliivia ja suolakurkkuviipaleita. Paistoin kasvikset kuolikypsäksi. Lisäsin kalaliemeen sinisimpukka-ja katkarapuliemet sekä desin  tomaattikastiketta. Kiehuvaan liemeen laitoin kasvikset ja lohipalat.  Koristeeksi tuoretta tilliä ja muutama sitruunan siivu.

Mainio, erilainen kalasoppa eli kalaseljanka. Soppaa tuli tällä kerralla kolme litraa, joten vaimon sanoja toistaen: tätä syödään jouluun asti.


Ei kommentteja: