torstai 28. joulukuuta 2023

Taelgia

 YLE esittää ruotsalaista sarjaa Taelgia. Aihe on ainakin ruotsalaisille ajankohtainen, maahanmuuttajien integroituminen ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Kyse on ruotsalaislähiössä elävästä syyrialaisesta yhteisöstä. Päätähtenä nuori syyrialaistaustainen naispoliisi ja nuoret syyrialaispojat. Aihe on vaikea. Kyse on maahanmuuttajien suhteesta ruotsalaisiin viranomaisiin ja poliisiin. Syyrialaiset eivät luota viranomaisiin vaan kunniaasia on toteutetaan oman yhteisön arvoja ja toimintatapoja. Nämä kaksi suuntaa raastavat naispoliisia ja nuorta ammattikoulupoikaa kahteen vastakkaiseen suuntaa. Ristiriidat alkavat repiä myös yhteisöä toisiaan vastaan. Veriteoista ei vältytä ja julkisuudessa puhutaan jengisodasta.

Hyvä sarja, vaikka tunnen selvää vastenmielisyyttä arabiyhteisön oman käden oikeutta ja vallan käyttöä kohtaan. Demokraattisessa yhteiskunnassa oikeusvaltion periaatteisiin tottuneelle ihmiselle on vaikea ymmärtää ihmisten luottamusta yhteisön oikeudenkäytön ratkaisuja ja päätösvalta. Mielestäni ei tarvitsekaan hyväksyä sellaista yhteiskuntaa, mutta tällainen vallankäyttö on yleistä maissa ja alueilla, joissa ei toimi kansalaisten hyväksymiä sääntöjä ja säädöksiä. Oma hierarkia korvaa yhteiskunnan turvan. Tämä on tuttua myös mafian hallitsemilla alueilla.

Taelgia on kaupungin naisten koripallojoukkue, joka yhdistää yhteisöä. Ensimmäinen kausi päättyy nuoren pojan katseeseen. Se kysyy katsojalta mitä tälle asialle tehdään. Jatkokausi on varmaankin tulossa, sillä tapahtumat ja ihmiskohtalot jäivät draamallisesti mielenkiintoisesti kesken.

Ei kommentteja: