lauantai 16. joulukuuta 2023

Urheilun saralta

 Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen on astunut julkisuuteen. Vuosi sitten valittu Heikkinen on ollut varsin hiljaa. Nyt Heikkinen vaatii lisäresursseja urheiluun. Yllätyskö ? Ei lainkaan. Olympiakomitean puheenjohtaja vaati ensi töikseen yhteiskunnan rahoituksen lisäämistä huippu-urheiluun. Yleensä Kokoomuksen piireissä on ajettu yksityisen toiminnan ja yksityisen rahoituksen nimiin. Ei kuitenkaan urheilussa. Sen parantaminen kuuluu veronmaksajille. Siis sinulle ja minulle. Heikkisen odotettiin uudistavan huippu-urheilun toiminnan. Häntä pidettiin sanavalmiina ja rohkeana henkilönä. Ei näytä kuitenkaan ainakaan vielä siltä. Kukapa ei osaisi vaatia yhteiskunnalta lisää rahaa. Se on vanha keksintö. Sitäpaitsi pääministeri Orpo eikä valtiovarainministeri Purra eivät lupaile lisää rahaa. Tai ehkä Heikkiselle itselleen, mikäli hän ansaitsee 14.000€ kuukaudessa.

Jääkiekon suuri guru Ismo Lehkosen aiheutti pienen myrskyn vesilasissa. Lehkosen pohdiskeli onko Suomen parhaan NHL-pelaajan Mikko Rantasen kesäharjoittelu jäänyt vähemmälle erilaisten ” pippaloiden” takia. Rantasella oli ollut yhdeksän ottelun pisteetön jakso Coloradon peleissä. Rantanen vastasi lyömällä kahdessa perättäisessä pelissä pisteet 2+4 ja sanoi Lehkosen puhuvan paskaa. Kiinnostavaksi asia tulee sen takia, että Rantasen paras kaveri ja pelikaveri on Artturi Lohkonen eli Ismo Lehkosen poika. Oliko kaveri pettänyt ja laulanut salaisuuksia isälleen ? Tämän Isä Lehkosen jyrkästi kieltää. Oli niin tai näin, Ismo Lehkosen on ” besserwisser” vailla vertaa. TV- kommentaattorina hän tietää kaiken lätkästä. Vaatimaton mies kun on.

Suomalaisten hiihtäjiä ei ole käynyt kateeksi. Kausi on alkanut heikosti. Suksi ei ole luistanut perinteisellä eikä vapaalla. Ainoa anteeksi annettava seikka on se, ettei ensi vuonna ole hiihdon suurkisoja.  Mutta missä on vika ? Eihän tämä voi olla tarkoituksellista. Miehissä Norja jatkaa samalla tutulla volyymilla. Viimeeksi Sprintin loppukilpailussa oli viisi norjalaista kuudesta kilpailijasta. Naisissa Ruotsi on ollut vahva ja USAn ja Norjan naiset lähes yhtä hyviä. Mutta missä ovat meidän naisemme, miehemme ? Fosforin kanssa on väännetty hiihdossa, mutta fosforin kieltäminen  on tuskin meidän hiihtäjien selitys. Meillä ei ole muuta kuin Niskasen sisarukset ja sitten pitkä väli. Jossain mättää, mutta missä ? Onko hiihdossa käymässä sama kuin mäkihypyssä ja yhdistetyssä ? Meiltä puuttuu voittajatyyppejä. Pientä valonpilkahdusta on nähtävissä naisten yhdistetyssä ja mäkihypyssä.

Liigassa on päästy puolivälin krouviin. Kiakon pääkaupungin seurat Tappara ja Ilves ovat vahvasti kärjessä. Liigan johto on ollut myrskyn silmässä tulevan joukkuemäärän takia. Liiga halutaan avata, mutta se vaatisi toisen ammattisarjan muodostamista Mestiksestä. Liigan joukkuemäärästä ollaan eri mieltä. Uusille seuroille kuten K-Espoo ja TuTo on lupailtu pelipaikkaa. Tarvittaisiin Kummola Kalen kaltaista rautakansleria ratkaisemaan tulevaisuuden kuviot. Suljettu sarja on ymmärrettävä seurojen liiketoiminnan kannalta, mutta sarjan avaaminen karsintojen kautta vaatisi toista ammattilaissarjaa. Siinä pähkinä purtavaksi.

Olympialaiset pidetään ensi kesänä Pariisissa. Nyt Kansainvälinen Olympiakomitea on suuressa viisaudessaan päättänyt, että venäläiset pääsevät osallistumaan kisoihin ilman maatunnuksia. Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe ehättivät jo ilmoittamaan, ettei se sovi ainakaan yleisurheilussa. Asian on hankala. Kun venäläiset ovat olleet pois eri lajeissa, miten he voivat karsia. Siis niissä lajeissa missä on karsinnat. Toisaalta venäläiset urheilijat eivät ole syyllisiä sotaan, mutta toisaalta kysymys on myös kannanotosta Venäjän sotatoimien takia. Venäjällä on haluttu vastustaa, etteivät urheilijat suostuisi maattoman kilpailemiseen. Sitä pidetään epäisänmaallisena tekona. Kalabaliikkia riittää ja tilanne tulee olemaan epäselvä. Tästä huolimatta nähdään ennenäkemättömät olympialaiset. Siitä olen varma.

Ei kommentteja: