lauantai 18. toukokuuta 2024

Alkoholilain uudistus

 Hallitus on valmistellut alkoholilain uudistamista. Tarkoitus on muuttaa lakia niin, että kaupoissa voitaisiin myydä enintään 8 % alkoholijuomia. Ne tulee olla kuitenkin valmistettu käymällä. Se tarkoittaa, että vahvoja juomasekoituksia ei voi myydä kaupoissa. Uudistus on aiheuttanut paljon parranpärinää terveysalan asiantuntijoiden ja poliitikkojen välillä. Terveysintoilijat ovat maalanneen karua kuvaa alkoholikuolemien lisääntymisestä. Poliitikot ovat perustelleet muutosta eurooppalaisilla juomatavoilla. Alkolokuolematilastojen mukaan kuolemat eivät ole lisääntynee viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana vaan päinvastoin. Korkeimmat luvut ovat olleet 1900 yläpuolella, kun ne viime vuosina ovat olleet 1700-1600 välillä.

Sosiaali-ja terveysvaliokunta hylkäsi hallituksen esityksen kun kristillisten Päivi Räsänen äänesti opposition mukana ehdotusta vastaan. Lopullinen ratkaisu tapahtuu eduskunnassa, jossa katsotaan miten hallitusrintama pysyy yhtenäisenä.

Oli niin tai näin sanon muutaman sanan kuluttajan näkökulmasta ja erityisesti alkoholin kuluttajan näkökulmasta. Tämä uudistus on täysin samantekevä. Totta kai vahvaa olutta voi ostaa kaupastakin, mutta jo nyt yli 5 % oluet ovat niin kalliita, että oluesta on tullut luksustuote. Uusi alkoholilaki vahvistaa tätä samaa linjaa. Nykyisin suurin osa myydystä oluesta on edelleen keskiolutta. Muutos teki muuta tätä tosiasiaa. 

Jälleen kerran voi sanoa, että paljon melua tyhjästä. Holhousyhteiskunnan periaatteet jatkuvat. Yhteiskunta sanoo kantavansa vastuuta kansalaisista, mutta ihmistenhän pitää itse vastata elämästään. Oli alkoholia kaupassa tai Alkossa. Se joka haluaa juoda itsensä hengiltä, tekee sen vaikka olisi kieltolaki.


Ei kommentteja: