sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Euroviisut 2024

 Euroviisut sujuivat Ruotsin Malmössä aivan loistavasti. Voittajaksi selviytyi Sveitsi ennen ennakkosuosikki Kroatiaa. Tänäkin vuonna asiantuntijaraadit äänestivät voittajaksi parhaimman kappaleen. Viime vuonna asiantuntijaraadit äänestivät voittajaksi Ruotsin Loreenin aivan Suomen Käärijän nenän edestä. Tällä tavoin musiikki pysyy Euroopassa laadukkaana vuodesta toiseen. Olisi suositeltavaa, että myös Europarlamentin vaaleissa asiantuntijaraadit ratkaisisivat parlamentin jäsenet. Näin muodostettaisiin eräänlainen eurooppalainen äänestystraditio. Tärkeissä asioissa asiat ratkaistaisiin asiantuntijoiden voimin. Näin vältetään turha polemisointi (parran pärinä).

Suomi sijoittui 19 sijalle. Se on ilouutinen, sillä Euroviisujen järjestämisestä on tullut pikemminkin kirous kuin siunaus tai pr-tapahtuma. Turvatoimiin tarvitaan koko viikoksi koko poliisikunta. Lisäksi kaikki se rahamäärä, joka uppoaa teknisiin järjestelyihin. Purra-Orpon hallitus ei missään nimessä hyväksyisi sellaisen rahamäärän käyttämistä pelkkään laulamiseen tai muihinkaan kulttuuririentoihin. Ylellä ei ole myöskään yhtään ylimääräistä rahaa plakkarissa.

Mielenosoituksia järjestettiin kiitettävästi. Porukkaa oli koolla runsaasti. Eniten vastustettiin Israelin osallistumista viisuihin. Totta on, ettei Israel kuulu Eurooppaan, mutta toisaalta sillä on ollut aina hyviä kappaleita. Mielenosoituksissa muistutettiin Israelin surmanneet kymmeniä tuhansia ihmisiä ja tuhansia lapsia. Euroviisuissa ei kuitenkaan välitetä politiikasta paitsi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Hyvä asia oli myös, että Greta Thunberg pidätettiin mielenosoituksessa. Monethan luulevat, että hän on aikuistunut ja siirtynyt parlamentaarisen vaikuttamisen piiriin. Ei suinkaan ! Greta on hyvin kuvioissa mukana ja sai tästä taas lisää tarvitsemaansa mainetta. 

Käärijä ei tullut juontamaan Suomen pistelaskua. Se oli hyvä kannanotto Gazan puolesta tai ääntenlaskun järjestelmää vastaan tai onhan niitä syitä muitakin. Hollannin edustaja uhkaili TV-tuotannon naisedustaja. Hänet passitettiin ulos kisoista. Sen seurauksena Hollanti ei antanut pisteitä lainkaan. Tämä kaikki antaa ryhdikästä mainetta Euroviisuille. Voidaan todeta, että viisut kokoavat Euroopan kaikki tärkeät asiat saman katon alle yhtenä viikonloppuna. Suomen edustajan paljastavat housut hyväksyttiin sellaisenaan, sillä joka toisella esiintyjällä näkyi läpi milloin mitäkin. Se on oikein, sillä Aatamin asu on luonnollinen vaatetus eurooppalaisille.

Suomessa oli Ylen mukaan 2 miljoonaa Euroviisukatsojaa. Melkein puolet kaikista asukkaista. Tämä kertoo kahdesta asiasta. Eurooppa on yhtenäisempi kuin aikoihin. Viisuista puhutaan jo pari viikkoa ennen varsinaista huipentumaa. Meikäläiset jaksoivat seurata ohjelmaa vaikka edustajamme ei ollut mitään kotoisin eikä sen takia saanut ääniä. Yhteisöllisyys on kuitenkin huipussaan eikä ole niin tärkeää kuka voittaa. Tosiasiassa me voitamme kaikki ? Jotain. Joskus. 

Ei kommentteja: