sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Veropakolaiset avomielisinä

Hesarin haastattelemat Portugalissa asuvat veropakolaiset eivät halua maksaa enää veroja Suomeen. He ovat mielestään ottaneet  jo riittävästi osaa yhteiskunnan kustannuksiin. Nollaverotus on ollut suuri syy muuttaa Portugaliin. Monet ovat muuttaneet Espanjasta naapurimaahan. Puolen miljoonan euron eläkkeestä maksetaan varmasti ainakin puolet veroa, joten veropakolaiset tienaavat tuplamäärän rahaa Portugalissa. Yhteiskuntavastuu onkin heille kiusallinen menoerä. Suomen antama korkea palkka, eläke ja muut etuudet ovat heidän itsensä ansaitsemia.

Me tavikset ajattelemme eri tavalla.  Kun on aina joutunut maksamaan veroja tietyn osuuden, ilman että on ollut mitään keinoja kiertää veroja, tällainen veronkierto tuntuu pelleilyltä. En itsekään maksa veroja sen takia, että tuntisin erityistä vastuuta yhteiskunnasta. Maksan, koska muutkin maksavat ja se on aina ollut pakollista.  Toki verottomuuteen muuttaminen on myös kysymys omast maasta, perheestä ja ystävistä. Veropakolaisten satojen tuhansien tuloilla voi matkustaa vaikka kerran viikossa Suomeen.

Kiinnostava näkökulma on pakolaisten muutto Suomeen. Irakilaiset tulevat Suomeen, jotta heitä ei karkoitettaisi. He ovat turvassa täällä. Veropakolaiset lähtevät pakoon, koska he ahnehtivat lisää rahaa. He eivät ole turvassa täällä.

Jotenkin pidän näitä ihmisiä moraalittomina ja ahneuden syövyttäminä. Kun mikään ei riitä, halutaan kahmia lisää, vaikkei kukaan saa yhtään rikkauksia hautaan mukaan. Kun maassa on taloudellisesti vaikeaa, jättävät nämä yhteiskunnan hyväosaiset uppoavan laivan.  Vuosikausia satojen tuhansien euron palkalla eläneet tarvitsevat lisää, lisää lisää.

Eiköhän pisteitä kansalaiskeräys heidän taloudellisten asemansa parantamiseksi. Euro jokaiselta kansalaiselta tekisi mukavat viisi miljoonaa euroa. Ehkä se saisi heidät kiitollisiksi.

Ei kommentteja: