tiistai 27. lokakuuta 2015

Makkara on myrkkyä

Maailman terveysjärjestön mukaan punainen liha ja siitä tehtävät teolliset tuotteet kuten makkarat ja kinkut ovat myrkyllisiä. Ne aiheuttavat paksunsuolen syöpää. Makkara on nostettu syöpäluettelossa aspestin, tupakan ja hään rinnalle erääksi vaarallisimmista aineista.

Suomessa hallitus on reagoinut  nopeasti. Valmiina on uudenlaiset ohjeet ja käytännöt makkaran myymisen, käytön ja mainonnan osalta.

Makkarapaketeissa on ensi kuun alusta teksti:" Hei sinä, Tämä makkara voi tappaa".
Tuoteselosteen oheen tulee selvitys kuinka monta gramma makkaraa voi syödä tunnissa ja viikossa.

Makkarat tullaan sijoittamaan jatkossa kauppojen kassojen yhteyteen, jolloin asiakkaan on pyydettävä kassalta haluamaansa laatua.

Aamulla makkaraa voidaan myydä klo 9 jälkeen. Kello 21 jälkeen makkaraa ei myydä lainkaan. Myöskin makkaran veroa tullaan nostamaan lihaisuuden mukaan.

Makkaraa myydään vain yli 18-vuotiaille ja alle 60-vuotiaalle asiakkaille. Aikuisen seurassa olevalle yli 15-vuotiaalle voidaan myydä 100gr makkaraa päivässä. Yli 60-vuotiaat tarvitsevat voimassa olevan lääkärintodistuksen makkaranostoon.

Nakkikioskit tullaan lopettamaan, koska ne antavat makkaran sisällöstä liian positiivista kuvan. Muutenkaan makkaraa ei saa mainita mainoksissa, mediassa tai lastenkirjoissa.

Useat pienet lihanjalostustehtaat ovat muuttamassa toimintansa puutarhaksi.  Jatkossa keskitytään yrttien, kukkien ja vihannesten tuotantoon.  Koneistot ja laitteet myydään Afrikkaan, Aasiaan ja muihin maihin, joissa ei muitakaan syöpiä oteta vakavasti.

Kouluissa ja vanhusten hoitolaitoksissa makkaratuotteista ei enää tehdä ruokaa vaan niitä käytetään askartelumateriaalina. Oppilaiden on sanottava "kiitos ei" kaikenlaiselle makkaran tyrkyttämiselle. Tätä varten on tekeillä valistusohjelmia ja asiaan liittyvää oheismateriaalia.

Ei kommentteja: