keskiviikko 10. lokakuuta 2018

NÄKÖKULMIA

Turkki on kertonut, että Saudi-Arabiasta kotoisn oleva toimittaja Khashoggi on surmattu maan Istanbulin konsulaatissa. Saudikonsulaatin edustaja näytteli konsulaatin kirjahyllyjen laatikoita, ettei täällä ole ketään. Mielenkiintoista, kun Turkki on huolissaan Washington Postin toimittajasta. Toimittaja on suhtautunut Saudien vallassa olevan prinssi Salmanin toimintaan kriittisesti. Totta onkin, että Salman on pistänyt vakilaan tai arestiin monia kilpailevia prinssejä. Toisaalta hän on vapauttanut maan naisia mm. antamalla heille luvan ajella autolla. Kuukausi sitten Turkki ajautui pieneen kriisiin tai ainakin sanaharkkaan USAn kanssa, kun se oli pidättänyt jenkkipastorin eikä suostunut vapauttamaan häntä. Muistissa on myös lukuisten turkkilaisten lehtien toimittajien pidätykset ja toimitusten sulkemiset. Vankiloissa viruu tuhansia entisiä virkamiehiä ja muuta opposition väkeä syytettynä vallankumouksesta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on saanut potkut työpaikoistaa. Onko Turkki nyt kiinnittämässä huomiota pois omasta kotipesästä ? Aikooko Turkin presidentti parantaa mainettaan myös Yhdysvaltojen suuntaan. Hänhän kävi vastikään sovittelumatkalla Saksassa.

Maailman ilmastopaneeli kertoi raskaita uutisia ilmaston lämpenemisestä ja sen seurauksesta. Suomessa aina terävä ja aktiivinen hallitus oli syvästi huolissaan ja valmis miettimään uusia keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Orpo ehdotti ilmastoministerin vakanssia uuteen hallitukseen. Tiilikainen toppuutteli, ettei nyt pikaisesti pystytä tekemään mitään. Yleisesti puhutaan, että bensa-autot pitää muuttaa sähköautoiksi ja lihansyönti lopettaa. Valojen ja sähkön käyttöä pitäisi vähentää kotona. Suomen pitää olla esimerkkinä muille maille. Statistiikka kertoo maamme suhteellisen pienestä osuudesta maailman pelastamisessa. Maamme hiilidioksidipäästöt ovat noin 1,2 % Euroopan päästöistä. Venäjän päästöihin verrattuna osuutemme on noin 0,8 % ja Yhdysvaltain päästöihin verrattuna 0,6 %. Kiinan päästöihin verrattuna meidän päästömme ovat n. 0,4 %. Näiden kolmenmaan yhteiset päästöt ovat 63 %  kaikista maailman päästöistä. Suomen päästöt maailman päästöistä ovat n. 0,13 %. Suomessa kotitalouksien päästöt ovat 6 % kaikista maamme päästöistä. Saksassa neljännes energiataloudesta tuotetaan kaivamalla ruskohiiltä. Ovatkohan meidän maamme ministerit, vihreät ja muut ilmastomuutoksen aktivistit lueskelleet maailman päästöjen tilastoja ja kokoluokkaa ? Kannattaa lukea. Siitä saa hieman perspektiiviä ongelmien mittaluokkaan.  Tuntuu keljulta kuunnella taas kerran mummunmökkien syyllistämistä ilmastonmuutoksen ratkaisijana,

Hallitus on lähtenyt soitellen sotaan ja päättänyt, että kaikissa alle 20 hengen työpaikoissa voitaisiin irtisanoa väkeä ilman perusteita. Tarkoituksena on parantaa työllistymistä. Ehdotus osui ay-liikkeen arkaa paikkaan. Suoraan munille. Ammattiyhdistystoiminnassa on muutamia perusasioita eli saavutettuja etuja, joista ei suostuta luopumaan. Irtisanomisuoja on yksi tällainen. Syntyi lakkojen ja ylityökieltojen suma. Toimintapäiviä järjestettiin ja työpaikoilla vaadittiin hallituksen esityksen peruuttamista. Hallituksessa alettiin hermostua. Lievennettiin irtisanomista koskemaan vain 10 hengen työpaikkoja. Turha lievennys. Nyt on luvassa lakkoilun ja toimintapäivien jatkotoimia. Työnantaja on kiukkuinen kun lakkoilulla on raskaat taloudelliset menetykset. Poliittisten lakkojen maksumieheksi tulevat yritykset. Pikkuhiljaa työnantajaleirissäkinmalkaa kuulua nurinaa hallituksen suuntaan. Mysky vesilasissa on selviö. Ay-liike sai hallituksen jarruttelemaan ja nyt se on työpaikoilla voimiensa tunnossa. Pian myös Etelärannassa ollaan samassa kelkassa, tosin äänettömästi. Sipilän hallitus joutuu ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja perumaan ehdotuksen. Vastapuoli on kuittaamassa paitsi duunareiden sympatiat, myös messevän vaalivoiton kevään eduskuntavaaleissa.

Ei kommentteja: