keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Joulusta selviytymisen vaihtoehdot

 Joulu on minulle varsin vaikeaa aikaa. En ole uskonnollinen ihminen, en myöskään usko markkinajouluun. Kuukauden verran meikäläisen pitää selviytyä tästä hössötyksestä.  Olen kuitenkin vuosien varrella tehnyt vaihtoehtoisia strategioita, joilla selviytyy erityisesti jouluviikosta (viikoista). Mieleen tulee aluksi tuttuja sijaistoimintoja erakoitumisesta alkoholin nauttimiseen. Ei, ei mitään niin helppoa. Nyt pannaan tuulemaan ja unohdetaan koko joulun eetos.

1. Muistelmat. Aloita helpommasta päästä eli esimerkiksi työpaikkojen ajankohdat, avioliittojen ajankohdat ja hauskat ulkomaanmatkat. Sitten pikku hiljaa lisäillä kalenteriin muistikuvia menneistä asioista ja sijoitellaan oikeille paikoille. Muistuttaa paljon palapelin rakentamista. Aikaa kuluu (tupakkaa palaa) huomaamattomasti. Pian raketit alkavat räiskyvä. Jonkin ajan kuluttua huomaat naapurien toivottelevan sinulle Hauskaa Vappua tai kärvistelevät grillimakkaraa juhannuksen merkeissä.

2. Kotimuseo. Perusta museo, joka kertoo vain sinusta. Laita ladunvarteen ja ulko-ovelle ammattilaisten maalaamia kylttejä museosta. Ota esille kaikenlaista krääsää menneisyydestä ja nykyisyydestä. Päästä sisään kiinnostuneita huomioiden koronaohjeet. Maksimissaan kolmen hengen ryhmissä. Tarjoa vieraille jotain pientä kuten tapaksia, lohileipiä, susheja, bratwursteja, hillosipuleita, punkkua ja patonkia tai jotain näistä. Kerro uskomattomia tarinoita elämästäsi, jotka hieman rimaa hipoen ovat valkoisia valheita. Kansa pitää hyvistä tarinoista ja näin voit ilahduttaa vieraitasi.

3. Grillivaunu. Osta grillivaunu ja ala myymään grillituotteita eri kaupunginosissa. Lähes jokaisessa kaupunginosassa on jo K-market, pubi ja pizzeria. Kunnon grilli, josta saa grillimakkaraa, nakkeja ja lihapiirakoita kaivataan. Joulunaikaan varsinkin kunnon härmäläisen kaipaa jotain perusmättöä. Eihän kukaan jaksa kinkkua ja laatikoita päiväkaupalla. Höyrymakkaraa voittaa aina kouluruokailun. Täytä lihapiirakat kananmunalla, sipulimakkaralla ja jauhelihapihveillä. Nimeä tuotteet paikallisten nimien mukaan. Amuri, Pere, Villilä, Lamminrahka. Pidä grilliä auki ympäri vuorokauden ja siirry sitten toiseen kaupunginosaan. Vaihtelu virkistää joulunakin.

4. Remontti. Jokainen asuinrakennus kaipaa kunnostamista. Valitettavasti itse toteutettuun remonttiin ei saa kotitalousvähennystä. Putkiremontti tai kattoremonttia vievät monta viikkoa aikaa. Keittiöremontti ja parkettien asentaminen viikon verran. Asunnon voi myös maalata tai tapetoida. Siinäkin riittää homma ja ajatukset keskittyvät rakenteellisiin asioihin tai itse tekemiseen. Kaiken kaikkiaan lopputuloksena on asuntosi arvonnousu.

5.Vaellus. Pakkaa rinkka täyteen ruokaa, lämpimiä vaatteita ja sadevarusteita. Suunnista jonnekin isoon kaupunki, mutta käytä sivuteitä, siis hiekkatietä. Isojen kaupunkien välissä on pieniä kuntia, joista löytyy halpoja yöpaikkoja. Parhaassa tapauksessa joku maajussi tai hänen morsiamensa majoittaa sinut maataloon. Siellä nukutun yön jälkeen saat tukevan aamiaisen ja voit huolettaa jatkaa maallista vaellusta. Etelä-Suomen kaupunkien bongaamiseen menee mukavasti pari viikkoa. Pohjoisessa kaupungit ovat harvemmassa. Kunto nousee kohisemalla ja raitis ilma puhdistaa keuhkot. Joulun jälkeen olet teräksinen tiikeri.

6. Putka. Juo pullo kossua tai jotain muuta päihdyttävää janojuomaa. Mene kauppakeskukseen ja ala laulamaan ja toivottelevan kaikille hyvää joulua. Muutamanmtunnin kuluttua paikan vartijat heittävät sinut ulos. Toista laulureissu uudelleen ja uudelleen, kunnes poliisi kutsutaan paikalle. Pääset yöksi pahnoille lepäämään. Osta aamulla taas pullo kossua ja toista sama näytelmä. Pääset nyt hieman aikaisemmin betoniseinien suojaan, pois joulun humusta. Seuraavana päivänä poliisit ovat jo sinun tuttujakin. Parhaassa tapauksessa pääset tutkintavankeuteen. Joulun aikaan siellä ei tapahdu mitään. Joitakin kodissa riehuneita isiä voi korkeintaan pitää sinulle seuraa, mutta muuten on hiljaista.



Ei kommentteja: