maanantai 31. lokakuuta 2022

Säästetään sähköä

 Ajankohtainen teema on tänäpäivänä sähkö ja sen säästäminen. Eduskunnan entinen puhemies ja keskustapuolueen puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoo iltapäivälehdessä oman tarinansa. Hän on pystynyt säästämään sähköä jopa puolet pudottamalla huonelämpötilaa 1,5 astetta ja polttamalla halkoja takassa. Tosiasiassa tämä ei ole temppu eikä mikään mieheltä, joka viettää kaikki aikansa Arkadianmäellä ja Uudenmaan tupailloissa. Huonelämpötilaa voi pitää alhaisena jollei itse ole kotona. Halkojen poltosta syntyy kuormitusta ilmakehään, mutta sehän ei ole ollut Kepulle koskaan mikään kynnyskysymys.

Itse olen pohtinut samaa asia kahdelta kannalta. Haluan säästää sähköä niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Toisekseen sähköä pitää säästää kunnolla. Pienet vippaskonstit voivat helpottaa omantunnon tuskia, muttei niillä juurikaan ole vaikutusta sähkön säästämiseen isossa kuvassa.

Sähköä pitää siirtää kovien pakkasten aikana niille jotka sitä eniten tarvitsevat. Vientiteollisuus luo maamme vaurauden, joten sille kuuluu itseoikeutetusti valtaosa sähköstä. Sitten ovat omakotiasujat joilla on iso omakotitalo ja sähkölämmitys. Vaikka nämä ihmiset ovat usein kohtuullisen vauraita (köyhä ei pysty rakentamaan 350 neliön taloa) sähköä kuluu paljon. He ovat toinen ryhmä, joille sähköä on saatava talven pakkasilla.

Omat säästökeinona ovat yksikertaisia. Vaikutuksien pitää olla merkittäviä. Valaistuksessa saa parhaiten säästöjä, kun ei sytytä ollenkaan valoja. Talvi saattaa tuntua äkkiseltään pimeältä mutta kaikkeen tottuu. Sitäpaitsi aika kuluu mukavasti tunnustelemalla kodin tavaroita tai kodissa majoittuivat ihmisiä. Kokemus on parhaimmillaan elämysmatkailua. Enää ei tarvitse pitää telkkua auki tai mennä Särkänniemeen, kun jännittävää puuhaa löytyy kotoakin. 

Ruoan valmistamiseen kuluu runsaasti sähköä. Siihen löytyy korvaavia keinoja. Syksyllä kannattaa hakea metsiköstä myrskyn katkomia,risuja ja vähänmsuurempiakin puita. Niillä saa kivan nuotion pihalle (toimii muilla paitsi vihreitä äänestäjillä). Nuotiossa pystyy valmistamaan monenlaista muutakin ruokaa kuin grillimakkaraa. Padat ja keitot syntyvät helposti nuotioon loimussa. Monessa kaupungissa on ResQ- ravintoloita. Niistä saa puoleen hintaa hyvää ruokaa. Koko perhe voi mennä jalkaisin ravintolan pihalle syömään. Samalla saa lämpöä jäseniin ja terveellistä liikuntaa. Pihalla syötynä ruoka on vielä lämmintä.

Sauna on meidän suomalaisten lempipaikkoja. Nyt vaan on niin, että kiuas on iski suurimpia sähkösyöppöjä. Ei hätää. Hetimiten kannattaa keskustella naapureiden kanssa heidän saunapäivistään. Kun saunapäivä on selvillä, koko perhe voi täräyttää naapuriin kylään ja saunoa samalla. Kaupan päälle voi saada saunajuomana, -makkarat ja janssonin kiusaukset. Toisella viikolla toisen naapurin pakeille.

Liikuntaa saadaan aivan liian vähän. Sohvalla istuskellaan tuntikausia iltaisin. Kodin kymmenen asteen läpötila ei tunnu missään, kun koko perhe lähtee ulos lenkille. Kahden kymmenen kilometrin tai kolmen kymmenen kilometrin lenkki saa jokaisen lämpimäksi. Asunnon lämpötila ei tule mieleen lainkaan lenkillä. Useimmille tällaiset lenkit kestävät kolme tai neljä tuntia. Lihavammille viisikin tuntia. Sen jälkeen uni maistuu vaikka olisi kuinka kylmä. Jokaisessa perheessä on talvivaatteita. Ne roikkuvat yksinään vaatekaapissa. Ne voi hyvin vetää yöksi päälle. Silloin olo muuttuu kodikkaan lämpimäksi.

Kotiasunnon kymmenen asteen lämpötila voi tuntua joistakin sydäntalvella kylmältä. Kannattaa ostaa kupoliteltta, jonka voi pystyttää pihalle lumen päälle. Kahdenkymmenen asteen pakkasella kupoliteltassa on melko viileää ellei jopa kylmää. Silloin kodin kymmenen asteen lämpötila tuo kotoisaa lämpöä ja sitä alkaa arvostaa. Heti kun koti tuntuu taas kylmältä, ei muuta kun toppatakki päälle ja telttaan. Kyllä se mieli pian muuttuu. Ihmisen tarpeet ovat pohjimmiltaan melko yksinkertaisia

Jääkaappi ja pakastin ovat talvisin aivan turhia laitteita. Miksei pidetä ruokia pihalla ? Tätä voitaisiin toteuttaa sähkönsäästöstä huolimatta joka talvi. Pieni lukollinen katos tai säiliö pihalle, etteivät hiiret, rotat, ketut, karhut, oravat, rusakot, rastaat, elämäntapavihreät tai sähköä säästävät naapurit pääse vohkimaan eväitä. Sitäpaitsi jääkaappireissun voi hyvin korvata ulkoilulla.



Ei kommentteja: