sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Thomas Houseago: We

 Sara Hildenin taidemuseossa on Thomas Houseagon näyttely We. Näyttely sai paljon julkisuutta, kun yllättäen kaksi maailman luokan julkkista muusikko Nick Cave ja näyttelijä Brad Pitt olivat muutamilla töillään näyttelyssä mukana. Näyttelyn nimi viittaa paitsi tekijäkolmikkoon, mutta myös Houseagon ajatukseen teosten valmistumiseen vaikuttavista muista henkilöistä. Taiteilija haluaa sanoa, ettei hän ole suinkaan yksin tehdessään teoksia.


 Houseagon isot veistokset ja maalaukset säväyttävät. Erityisesti työkokonaisuudet ovat vaikuttavia. Tarkoitan veostosryhmiä ja maalausryhmiä. Yksittäiset teokset ovat hieman jo vanhaa aikaa. En itse asiassa jaksanut katsoa miltä ajalta ne ovat, mutta ainakin kuusikymmentäluvulla tehtiin jo saman kaltaisia isoja teoksia.


Nick Cave on tuonut esille sarjan pienoisveistoksia, johtaja kuvaavat paholaista. Se on selvä jatkumo hänen musiikkiinsa. Teokset ovat taitavia ja myös hauskoja. Ne istuvat sarjana hyvin yhteen toistensa kanssa.

Brad Pittin töissä näkyy elokuvamaailma. Isossa taulumaisessa veistoksessa kaksi miestä ampuivat toisiaan ja vaipuvat kuin hidastettuna elokuvassa maahan. Toisessa teoksessa arkussa oleva henkilö yrittää punkea ulos arkusta. Onko se  kuoleman viimeistä taistelua vai väkisin arkkuun ahdetun henkilön rimpuilua. Siinäkin näkyy oivaltavasti Pittin kuvallinen ilmaisu.

Ei kommentteja: