maanantai 21. marraskuuta 2022

Uutisia ja säätä

 Uutiset ovat aika lailla samanlaisia päivästä tai viikosta riippumatta. Mutta kertaus on opintojen äiti, sanotaan. Otetaan siis opiksi, jos voidaan.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Vain 12,7 % äänioikeutetuista äänesti. Tietysti aina voi ajatella, että kyse ei ole kirkon toiminnan sisällöstä tai juurikaan sen taloudesta. Demokratiaa halutaan silti toteuttaa seurakuntavaaleissa. Parempaakaan ei ole keksitty. Entä jos edustajiksi pääsisivät aktiiviset kirkossa kävijät ?

Päiväntasaajan Guinean vaaleissa äänestetään presidentin, parlamentin ja paikallisvaaleissa . Presidentti Obiang on ollut vallassa 43 vuotta. Nyt presidentin kuudes kausi näyttää vahvalta, sillä 99,7 % äänestäjistä  on äänestänyt istuvaa presidenttiä. Päiväntasaajan Guinea on 1,4 miljoonan asukkaan valtio, joka on rikastunut öljystä. Tai ainakin vallassa oleva presidentti, hänen puolueensa ja muut lakeijat ovat nauttineet öljytuloista.

Benjamin Peltonen voitti Tanssii Tähtien Kanssa-kilpailun. Runsaasti huomiota sai pääministeri Sanna Marin, joka onnitteli paikan päällä. Myös presidentti Tarja Halonen oli paikalla. Niin myös ministerit Tuppurainen ja Harakka sekä kansanedustaja Nurminen. Oliko tässä kyse demareiden vaalikampanjan avajaisista ? Joka tapauksessa iloisissa merkeissä alkoivat.

Egyptin ilmastokokous päättyi. Aikaansaannoksena oli kehitysmaille varoja myöntävän rahaston perustaminen. Vuoden kuluttua päätetään, mitkä maat rahoittavat rahastoa ja millä summalla. Ilmaston lämpeneminen näyttää jatkuvan entiseen malliin kokouksesta huolimatta.

Olkiluoto 3 tuotannon aloittaminen venyy jälleen. Lokakuussa havaitut neljän syöttövesipumppujen juoksupyörien säröt viivästyttävät käyttöönottoa ainakin tammikuulle. Koekäyttö voi ehkä alkaa joulukuun puolivälin tienoilla. Valistunut arvaus on kuitenkin, että joku muu osa rikkoutuu siihen mennessä tai jokin häiriö tulee koko prosessiin. Tuskin sellaista ihmettä tapahtuisi, että Olkiluoto 3 alkaisi tuottaa sähköä Suomeen. Ei ainakaan talvella.

Jalkapallon MM-kisat alkoivat Qatarissa. Meillä televisiossa on ennen kisojen alkua puhuttu paljon maan epätasa-arvosta, rakennustyöväen kuolemista ja sateenkaarihihanauhan käytöstä peliasussa. Eräs asiantuntija kertoi, että länsimaat ovat olleet kiinnostuneita yhteiskunnallisista teemoista. Suurin osa FIFAn jäsenmaista ei ole kuitenkaan kiinnostunut näistä asioista. Ehkä sen takia, koska maat ovat täynnä kaikenlaisia ongelmia ongelmien jälkeen. Epäilen, että meilläkin tasa-arvopuheet vaimenevat turnauksen edetessä.

Eteläiseen Suomeen satoi uutta lunta. Porvoon seudulle satoi 8 senttiä lunta vuorokaudessa. Talvi näyttää olevan vahvasti tulollaan. Etelä-Suomeen annettiin varoitus liukkaasta kelistä.

New Yorkin osavaltiossa satoi myös lunta. Lunta tuli vuorokauden aikana kaksi metriä. Ihmisiä piti pelastaa lumikinosten seasta.

Ei kommentteja: