keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Uutisten värikäs keskiviikko

 Gallupit kertovat Hesarin kyselyssä, että poliittiset realiteetit ovat pysyneet jokseenkin ennallaan. Vaaleihin on puolisen vuotta aikaa ja tilanne polkee paikallaan. Kokoomus on kahmaisemassa liki neljänneksen eduskuntapaikoista. Demarit vaeltavat vajaassa kahdessakymmenessä prosentissa ja pronssitilalla Perussuomalaiset seutsemällätoista ja puolella prosenttiyksiköllä. Sitten tulee syvä tauko. Keskusta on pysytellyt vielä kymmenen prosentin yläpuolella. Mutta kuinka kauan ? Vihreät sinnittelee yhdeksän prosentin yläpuolella ja vasemmisto tasan kahdeksassa prosentissa. Pienpuolueet jatkavat pahnan pohjimmaisina. Kevään eduskuntavaaleihin on tulossa peräti 22 puoluetta. Joten vaihtoehtoja on ennätysmäärä. Tämä saattaa hajaannuttaa eniten pienpuolueiden asemaa.

Saamelaiskäräjälaki etenee torstaina eduskunnan käsittelyyn. Keskusta on yrittänyt estävän lakiesityksen käsittelyä, mutta pääministeri Marin kertoi lain etenevän eduskuntaan erimielisyyksistä huolimatta. Myös saamelaiset ovat eri mieltä lain sisällöstä. YKta myöten on tehty täytäntöönpanokieltopyyntöjä. Lain sisältöä on selitetty monissa ohjelmissa, mutta itselleni ei ainakaan ole selvinnyt muuta kuin epäselvyys. Asiaa on jauhettu vuosikausia ja tilanne on yhä sekava. Joka tapauksessa laki tulee ainakin käsittelyyn, hallitus on erimielinen ja oppositio pääsee ratkaisemaan esityksen kohtalon. Ei hyvältä näytä, varsinkaan saamelaisten itsensä kannalta.

Suomalaiset luottavat tieteeseen. Näin kertoo vasta julkaistu Tiedebarometri. Kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo tieteeseen ja tutkijoihin. Tämän päätellään johtavan pandemiasta. Sen sijaan parikymmentä prosenttia eli viidennes arvioi koronan heikentäneen uskoa tieteeseen.

Ukraina näyttää ampuneen ohjuksia Puolan puolelle. Ilmatorjuntaohjuksia. Tämä on aika kiusallinen asia, sillä Puola on vahvasti tukenut Ukrainaa ja ottanut valtaisan määrä ukrainalaisia pakolaisia. Aluksi epäiltiin Venäjää, mutta USAn tiedustelutietojen mukaan ohjukset ovat ukrainalaisia ilmatorjuntaohjuksia. Kahden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Donald Trump on ilmoittanut lähtevänsä ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Tämä on hänelle jo neljäs kerta. Viimeeksi tuli tappio Bidenille. Hän täyttää pian 80 vuotta. Hyvältä ei näytä tilanne Trumpille nytkään. Republikaanit eivät saaneet täytevaaleissa veret seisauttavaa vaalivoittoa eivätkä Trumpin kannattajat menestyneet. Floridan senaattori DeSantis näyttää kohonneen mustaksi hevoseksi republikaanisen joukkoon ja samalla uhkaamaan Trumpin asemaa.

Onko joku kuullut uutisia YKn ilmastokokouksesta ? Ehkä ei. Syykin on selvä. Mitään uutisia ei ole kuulunut. Avauspäivänä kerrottiin isoista haasteista ja siinäpä se, ilmastonmuutos. Asiat junnaavat paikoillaan. Vai onko tyyntä myrskyn edellä ? Odotellaan uutisia.

G20 maat kokoontuvat Balilla Indonesiassa. Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit ovat tavanneet ensimmäistä kertaa. Monia muitakin tapaamisia on ollut maailman suurimpien maiden johtajien välillä.  Yhteisesti on pystytty toteamaan Venäjän sodan haitat. Putin ei halunnut tulla nyljettäväksi vaan lähetti luottomiehensä Lavrovin. Venäjän betonikasvoinen ulkoministeri Lavrov on käynyt lääkärillä Balilla. Kenties siellä on paremmat lääkärit kuin Kremlissä. Kannattaa hyödyntää ulkomaan virkamatkoja. Aikoinaan ulkoministeri Soini vieraili Kanadassa ja osallistui siinä sivussa abortin vastaiseen joukkokokoukseen. Osataan sitä meilläkin.

Ei kommentteja: