maanantai 30. tammikuuta 2023

Venäläisurheilijat olympialaisiin ?

 Kansainvälinen olympiakomitea on aikeissa näyttää vihreää valoa venäläisten ja valko-venäläisten urheilijoiden osallistumiselle olympialaisiin. Urheilijat osallistuisivat ilman maatunnuksia. Lisäksi ehtona osallistumiselle olisi Venäjän aloittaman  Ukrainan sodan tuomitseminen. Mitä tästä pitäisi ajatella ?

Mikäli ajatellaan yksitttäistä urheilijaa, voi asia olla helpompi ymmärtää ja hyväksyä. Yksittäiset urheilijat eivät ole vastuussa maansa sotatoimista. Sodan tuomitseminen voisi olla teatteria tai ainakin jakaa venäläisiä urheilijoita maanpettureiksi ja nationalisteiksi. Olympiakomitean ajatus politiikan pitämisestä pois urheilusta toimisi juuri päinvastoin. Toki urheilija, joka on harjoitellut vuosia, voisi saada tavoitteensa toteutumaan osallistumalla olympialaisiin.

Jos taas ajatellaan asiaa hieman laajemmasta näkökulmasta, asia näyttää erilaiselta. Urheilijoiden taustalla on aina valmennusta, huoltoa, apurahoja, urheilukeskuksia jne useita muita tukitoimia. Urheilijoiden taustalla on maan urheilujärjestöjä ja merkittävä valtion tuli. Saman valtion, joka on hyökännyt Ukrainaan ja pommittaa paitsi vastaan taistelevia sotilaita, myös siviilikohteita, lapsia ja vanhuksia. Tästä näkökulmasta venäläisiä urheilijoita ei kaivata urheilukentälle ennen kuin valtion sotatoimet loppuvat.

Ei kommentteja: