perjantai 26. huhtikuuta 2019

Viidenkympin arvoitus selvisi ?

Tällä viikolla politiikan viikko on ollut erityisen kiemurainen. Uusi eduskunta on kokoontunut. Spekulaatiot uudesta hallituksesta ovat kiihtyneet kiihtymistään. Saako Rinne pystyyn sinipunahallituksen ? Tuleeko perussuomalaisista jälleen hovikelpoisia ?  Miten lunastetaan vaalilupauksia eläkkeiden korottamisesta, vanhushoidon parantamisesta, uudesta sotesta, maahanmuuton kiristämisestä, talouden nousukauden jatkosta, soten uudesta versiosta jne jne ?
Ykkösaihe on kuitenkin ollut aivan jotain muuta. Se on pistänyt toimittajien mielikuvituksen liikkeelle. Se on hämmentänyt talousoppineita etlaa ja pörssiä myöten. Mikä oli presidentin rintataskussa törröttävän viidenkympin setelin tarkoitus ?

Olemme saaneet salaista tietoa niiltä, jotka keräävät sitä ammatikseen. Eli Suoposta, Helsingin huumepoliisilta ja iltapäivälehtien juorutoimittajilta. Jokainen taho on pannut parastaan ja tässä keräämämme tiivistelmä salaisista raporteista.

A. Rinne ja Niinistö olivat ennen vaaleja lyöneet viidestä kympistä vetoa vaalivoittajasta. Rinne oli ehdottanut perussuomalaisia ja Niinistö vihreitä. Kun Rinne oli ollut enemmän oikeassa, oli Niinistö hävinnyt ja sen myötä seteli oli taskussa. Hän ei muistanut antaa seteliä Rinteelle, ennenkuin tämä muistutti asiasta ja pyysi maksamaan velkansa.

B. Kotoa lähtiessään Niinistön poika vaatimalla vaati isiä tuomaan kaupasta karkkia, sipsejä ja cokista. Niinistö vastasi ironisesti, ettei hänellä ole edes rahaa. Vaimo tuikkasi viisikymppisen miehensä etutaskuun ja sanoi, että nyt on. Omissa mietteissään ollut presidentti unohti setelin taskuun, jossa se törrötti kaikkien ihmetykseksi koko valtiopäivien juhlallisuuksien ajan. Myöhemmin kauppa-asiat tuli hoidettua kotimatkallaja pikkupoika sai tarvitsemaansa herkut.

C. Eduskuntaan saapuessaan presidentti kohtasi uuden kansanedustajan, joka kertoi olevansa taikuri. Niinistöä asia nauratti ja hän pyysi edustajaa tekemään jonkun taikatempun. Edustaja sanoi muuttavansa presidentin nenäliinan seteliksi. Niinistö katsoi nenäliinaa ja totesi sen olevan entisensä. " Katsos tämä tapahtuu vasta tulevaisuudessa" , sanoi nuori edustaja. Molemmat nauroivat hauskalle jutulle. Myöhemmin asia nauratti vielä enemmän taikatempun tekijää kuin ihmettelevää presidenttiä.

D. Noustessaan eduskuntatalon portaita, presidentti näki yläportailla tumman kerjäläisnaisen. Tämä ojenteli muovimukia ohikulkeville kansanedustajille. Nokkelasti presidentti kaivoi taskustaan viidenkympin setelin. Kun presidentti oli noussut portaat, hän huomasi turvamiesten vieneen kerjäläisen sivummalle. Nopeasti presidentti tyrkkäsi setelin etutaskuun sen enempää miettimättä. Siellä se sitten törötti koko juhlan ajan.

E. Hajamielinen presidentti otti kotoaan viidenkympin setelin. Tarkoitus oli antaa se perinteisessä jumalanpalveluksessa Tuomiokirkossa kolehtina. Jostain syystä näiden juhlien yhteydessä ei mentykään kirkkoon. Seteli jäi taskuun. Sille tuli kuitenkin tarvetta, kun eduskuntatalon aina kohteliaat portsarit availivat auliisti ovia maan isälle. Pressa oli heti mukana: kiitti kohteliaasti ja tyrkkäsi setelin hämmentyneen ovimiehen kouraan. Päivä oli pelastettu ja seteli löysi uuden omistajan.


Ei kommentteja: