maanantai 4. marraskuuta 2019

Kansallisen kateuden päivä

Tänään köyhä kansa saa taas tarkasteltavakseen Suomen eliitin tulot. Ne tulot ovat suuret, mutta rikkaat kertovat aina miten paljon he maksavat veroja. Tottahan he maksavatkin paljon veroa. Tulojen kärkikaksikko Paananen ja Kodisoja tienasivat viime vuonna noin sata miljoonaa. Veroja maksettiin  36 miljoonaa per nuppi. Se on paljon se ! Veroprosentti oli 36 %.  Tulolistan alkupäässä on sijalla 45 henkilö nimeltään Lönnqvist. Ansiotuloja 6,33 miljoonaa ja veroprosentti 49,5 % eli puolet tuloista menivät veroihin. Luulen, että häntä harmittaa. Rikkaiden veroprosentit liikkuivatkin pääosin 35 prosentin tietämissä, koska he ovat oppineet nostamaan rahaa pääomatulojen kautta. Siperia opettaa ja siellähän oppii.

Toki minun käy sääliksi kaikkia rikkaita tänään. He joutuvat julkisen kateuden kohteeksi ja olo on epämiellyttävä, joskus jopa ahdistava. Mutta minulla on kaikille heille hyviä uutisia. Huomenna on taas tavallinen päivä, jolloin rikas saa olla rikas ja tulla toimeen ihan omillaan. Nimi tuskin ilmestyy enää vuoteen iltapäivälehden sivuille paikallislehdistä puhumattakaan. Malttakaa pieni tovi ja kateuden päivä on taas tältä vuodelta ohi. Huomenna voi taas hengittää ja purkaa mieltä toisten rikkaiden kanssa.

Meillä tavallisilla tyhjätaskuilla asiat tapahtuvat täysin päinvastoin. Me olemme tänään kateellisia ja se helpottaa ihan pienen tovin. Mutta hetkessä olemme taas yhtä köyhiä kuin eilenkin ja sama jatkuu jokainen päivä tästä eteenpäin. Yritämme lotota kerran viikossa ja haaveilla mitä tekisimme voitetuilla miljoonilla. Se on lähinnä kosmetiikkaa, sillä rahat menevät tieteelle, taiteelle, urheiluun, nuorisotyöhön ja Veikkauksen johdon bonuksiin. Ja vaikka voittaisimmekin, elämä jatkuisi samanlaisena kun tähänkin asti. Mutta on lohdullista, että meillä tavallisilla taaperoilla ja rikkailla on kuitenkin yksi yhdistävä asia. Jonain kauniina päivänä, kun lähdemme syvään tuntemattomaan, se tapahtuu ilman yhtäkään ropoa. Niin rikkaat kuin köyhätkin. Silloin on saman tekevää onko eläessä ollut kymmenen tuhannen tai kymmenen miljoonan vuositulot.

Ei kommentteja: