torstai 7. marraskuuta 2019

Mihin hävisi SDP ?

Vuosi sitten demarit olivat marssimassa vaalivoittoon. Kannatus oli reilussa 20 prosentissa. Keväällä eduskuntavaalien loppusuoralla puolue menetti selvän johtoaseman. Vaaleissa tuli kuitenkin täpärä vaalivoitto tai ainakin tärkeä suurimman puolueen asema. Nyt galluppi kertoo kannatuksen romahtaneen alle 14 prosentin. Mitä on tapahtunut ?

Mitään yksittäistä syytä on vaikea osoittaa. Syitä on useita. Aiempi oppositiossa saavutettu johtoasema perustui paljolti Sipilän hallituksen kompurointiin sotessa ja monien muiden lakien valmisteluissa. Myös ay-liikkeen vahva esiintyminen hallitusta vastaan tuki demareiden suosiota. Vaalien yhteydessä demarit kykenivät säilyttämään kasvonsa joten kuten. Nyt pääministeripuolueena tilanne on toinen. Vappusatanen on supistunut muutamaksi kympiksi. Rinteen epäselvät kommentit mm. EU:n asioissa ja Postin palkkariidassa ovat syöneet uskottavuutta. Veikkauksen sekoilut ovat saaneet uusia kiemuroita ministeri Paateron kommenteista. Lupaukset hoitajien ja lääkärien lisäämisestä ovat jääneet epäselviksi. Sotesta ei puhu enää kukaan. Viidessä kuukaudessa ei tietenkään luoda uutta Suomea, mutta onko oikeasti muutoksia tulossa vai vain pelkkiä lupauksia. Hallituksen maailmaa syleilevä ilmasto-ohjelma näyttää kutistuvan rahanpuutteessa pelkiksi kauniiksi sanoiksi. Sekin vie kannatusta juuri demareilta. Suuri taktinen virhe saattoi olla nykyinen hallituskoalitio. Olisiko sittenkin ollut rohkeampi veto ottaa perussuomalaiset hallitusvastuuseen ?

Kaiken kaikkiaan demareitten tie seuraa erehdyttävästi keskustan hallituspolkua. Henkilönä jähmeän oloinen Rinne ei ole koskaan ollut mikään kansan suosikki. Puolueen paikallistoiminta hyytyy hallituskaudella merkittävästi hiljaisemmaksi, vaikka se tuskin kovin aktiivista onkaan ollut viime vuosina. Tätä taustaa vasten on helppo ennustella kannatuksen pysyvän alhaalla jatkossakin. Nähtäväksi jää onko SDP:n kannatus lähempänä kymmentä kuin kahtakymmentä prosenttia parin vuoden kuluttua järjestettävissä kuntavaaleissa ? Veikkaan edellistä.

Ei kommentteja: