maanantai 30. toukokuuta 2022

Nokkoskeitto

 Ruoan hinta on noussut niin korkeisiin sfääreihin, että eläkeläisten pitää löytää uusia halvempia keinoja päivittäisille aterioille. Yksi edullinen raaka-aine on nokkonen. Sehän kasvaa nyt polkujen ja metsien reunoilla. Nokkonen kannattaa poimia nuorena ennen kukkimista. Silloin maku ja ravinteet ovat tapissaan.

Keräsin pussillisen nokkosenlatvoja aamulenkillä. Huuhtelin lehdet ja kiehautin ne muutaman minuutin ajan vedessä. Laitoin kattilan pohjalle 20 gramma voita sulamaan. Sen jälkeen sekoitin nokkosiin reilun ruokalusikallisen vehnäjauhoja. Seos kattilaan ja hitaasti sekoitellen puolitoista litraa maitoa sekaan. Loppuvaiheessa lisäsin yhden kasviliemikuution. Helppoa ja hyvää. Lisäkkeeksi voi laittaa puolikkaan kananmunan, mikäli on varaa ostaa niitä.

Maukasta keittoa tuli lähes pari litraa. Hinta jää mukavasti alle euron. Nokkosia voi hyvin käydä poimimassa isompia määriä. Ne kannattaa kiehauttaa ja laittaa pakastimeen kesää ja syksyä varten. Sillä tavoin voi hieman helpottaa ruokakustannusten nousua ja omaa budjettia. Pianhan niitä sienilakin alkaa nousta, ainakin sateella.

Ei kommentteja: