tiistai 5. heinäkuuta 2022

Kesäuutisia

 Maailman 500 rikkaimman ihmisen yhteenlaskettu omaisuus on laskenut alkuvuoden aikana 1,4 biljoonaa dollaria. Kärkipään pojat,  Bezos, Musk ja Zuckenberg ovat kaikki menettäneet yli 60 miljardia dollaria. Kiinan Zhao on menettänyt lähes 80 miljardia dollaria.  Eli huonosti menee ja varmasti harmittaa ja paljon. Minunhan harmittaa valtavasti jo muutaman kympin parkkisakko tai satasen ylinopeusakko, puhumattakaan tonnin mätkyt.

Turkissa kesäkuun inflaatioprosentti oli 78 prosenttia. Minä tietysti toivon, että Turkin eläkeläisillä on sama järjestelmä kuin meilläkin. Meillähän eläkeindeksiin vaikuttaa hintojen nousu 80 % ja palkkojen nousu 20 %. Sehän tarkoittaa  reilun 60 % korotusta eläkkeisiin vaikka palkkataso pysyisi ennallaan. Euroissa (Turkissa taitaa olla Turkin liira) laskettuna kahden tonnin eläke nousisi yli kolmen tonnin. Oi, Oi ! Olisipa meilläkin Turkin inflaatio ! Kyllä se Erdogan on fiksu mies. Vaan onkohan se muistanut tehdä indeksipohjaisen eläkejärjestelmä niinkuin meillä ?

Ravintola Palace on saanut toisen Michelin-tähden. Eteläranta 10 (miten sattuikin, että samassa osoitteessa on myös työnantajajärjestöjen kotipesä) sijaitseva ravintola sai ensimmäisen tähtensä jo vuonna 1987. Paljon on siis jouduttu paistelemaan silakoilla ja kuorimaan perunoita, jotta toinen tähti irtoaisi. Kannatti kuitenkin tehdä hommia, sillä tämä on ainutlaatuinen huomionosoitus suomalaisessa ravintolakentässä. Varjopuolena on se valtava työmäärä, jonka joutuu edelleen tekemään säilyttääkseen kaksi tähteä. Ei käy kateeksi. Meikäläinen voi hyvin oikaista jossakin makkarasopassa tai lihapullissa ilman, että mitään tähtiä näkyy. Toista se on huippuravintolalla. Ensimmäisen kerran Michelin-tähti irtosi myös Helsingin ulkopuolelle, kun turkulainen ravintola Kaskis sai ensimmäisen tähtensä. Onnea vaan molemmille !

Asiantuntijaraati maisteli Suomen parhaimpia lager-oluita. Siis niitä ihan tavallisia juomia, joita jokainen juo pitkin kesää ja joita pystyy ostamaa Prismasta. Voittajaksi saatiin Saku Original (se on nykyisin Hartwallin olut),  toiseksi tuli Marsalkka lager ja kolmanneksi Pirkka täyteläinen. Tässä se taas nähdään. Tavalliset suomalaiset kuluttajat ovat olleet jyvällä iät ajat. Näitähän kaikki ostaa lähimarketista, automarketissa tai ärrältä. Ei maksa maltaita. Tai siis maksaa juuri sopivasti maltaita. Muuten, Karhu olisi pitänyt olla kolmen sakissa. Sehän on maukas lager olut Porista. Karjala Lappeenrannasta ja Lapin Kulta Torniosta. Olvi Iisalmesta. Näitähän laakereitahan riittää !

Vapaavuori (lue Olympiakomitea) valitsi Matti Heikkisen olympiakomitean huippu-urheilujohtajaksi. Heikkinen on entinen hiihtäjähuippu itse ja hänet tunnetaan kovasta harjoittelusta ja reippaista lausunnoistaan. Nyt on sitten näytön paikka. Opetusministeriön raportti kilpaurheilussa puhuu karua kieltä. Heikkinen oli varma valinta Olympiakomitean johdolle, mutta kun näytöt ovat henkilökohtaisessa lajissa jää paljon asioita arvauksen varaan ja hamaan tulevaisuuteen. Byrokratian johtaminen on taitolaji sinänsä. Viime vuosina joukkuelajit ovat olleet Suomen huippu-urheilun helmiä. Mikä on suuntana nyt ja jatkossa ? Pahasti ollaan jäljessä kaikkia Pohjoismaisia urheilumaita.  Onnea Heikkiselle, sitä tarvitaan ja paljon !

Jesse Puljujärvi on myynnissä. Edmonton Oilers haluaa myydä Jessen. Nyt kaikki liigan rahamiehet herätys ! Paananen ja Kodisoja, Tepsiin olisi tarjolla hauska ja nopea heppu. Supercellin rahoille löytyisi hyvää käyttöä. Jesse luistelee ja tekee maalejakin. Luulisin Puljujärven irtoavan 6 miljoonalla. Nuoresta miehestä voisi saada viiden vuoden jälkeenkin vielä millin. Lasketaanpa. Jos Puljujärvi tuo Tepsille tuhat uutta katsojaa per ottelu, vuodessa lipputuloja tulee 40 kotiottelusta yhteensä miljoona.  Viidessä vuodessa viisi milliä. Tämä kun lisätään lisääntyneiden sponsoritulojen päälle, niin voittoakin kertyy komeasti. Ei muuta kun neuvottelemaan ja sopimaan hinnoista. Carolinen manageri Kekäläinen on kuulemma kiinnostunut Puljusta. Silmissä häämöttää suomalainen supertrio Aho-Teräväinen-Puljujärvi. Onko se Carolinen ase taistelussa seuraavasta Stanley Cupista ? Vai viekö Tepsi Puljujärven johdolla pojan saunomaan Turkkuseen. Joka tapauksessa Tepsin viime kauden rautanyrkki on poissa. Jotain tarttis tehdä !


Ei kommentteja: