lauantai 30. heinäkuuta 2022

Sähköä saa nyt säästää

 Nyt alkaa meikäläiselle mieluisa aika, sähkön säästötalkoot. Tai ei aivan vielä, mutta syksyllä. Sähköstä tulee olemaan pulaa, jolloin kaikki keinot on otettava käyttöön. Muistan lämmöllä 70-luvun kampanjan, jolloin mökin mummut pelastivat suomalaisen teollisuuden sammuttelemalla iltasella ainoa valaisimensa. Samaa uhrautumista ja yhteishenkeä kaivataan nytkin. Kaiken lisäksi säästämällä sähköä voi säästää sähkölaskussa, vesilaskussa ja laitteiden investoinneissa. Tosiasiassa laitteet kestävät ilman sähköä huomattavasti pidempään.

Euroopassa olla tässäkin asiassa meitä edellä. Espanjan pääministeri käynnisti ”ilman solmiota” kampanjan. Solmiotta ihmisillä (miehillä) on viileämpää eikä tarvitse käyttää ilmastointilaitteita. Kaupat pitävät ovensa kiinni helteellä. Lämpöähän on Espanjassa riittänyt. Samalla säästyy rahaa, kun ei pääse törsäämään kauppoihin. Englannissa ollaan samoilla linjoilla. Parlamentissa miehet eivät käytä enää pikkutakkeja. En muista mitä hyötyä tästä olikaan, mutta varmasti jotain. Kyllä britit ovat luonnostaan pihiä porukkaa. Kyllä tässäkin jollain tavoin sähköä säästyy. Hannoverissa käydään kylmässä suihkussa. Se virkistää muutenkin kuumaverisiä saksalaisia eikä tarvitse lämmittää vettä. Katuvalojakin sammutellaan jo alkuillasta.

Meille on luvassa piakkoin kehotuksia sähkön säästämiseksi. Uusia keinoja kaivataan. Tässä joitakin ehdotuksia.

Suurimmat energiasyöpöt kotitalouksissa ovat saunan kiuas, liesi, jääkaappi-pakastin, valaistus ja kodinkoneet sekä lämmin vesi. Näihin kaikkiin tarvitaan merkittäviä muutoksia. Jatkossa saunassa käydään ainoastaan kerran viikossa ja silloinkin klo 22-05 välisenä aikana. Samoin suihkussa. Suihkun maksimi käyttöaika on 5 minuuttia vuorokaudessa/ruokakunta. Lieden käyttöä ei enää suositella. Pihoilta ja lähimetsistä kerätään kevyttä puutavaraa, risuja ja oksia. Niistä tehdään nuotioita, joissa valmistetaan päivälliset ja lounaat. Nuotion hiiliä käytetään mikrossa ja uunissa ruoan lämmittämiseen. Jääkaappi-pakastin on turhake. Meillähän on talvi. Ruokatavarat voi siirtää ulos pihalle kylmään. Kodinkoneiden käyttö pitää tehdä luvanvaraiseksi. Harvalla ihmisellä voi olla oikea tarve niiden käyttöön. Käyttölupa annetaan, mikäli laite toimii ilman sähköä. Lämmintä vettä voi käyttää ainoastaan koronan edellyttämään käsihygieniaan. Pyykkiä voi pestä käsin kylmällä vedellä, samoin astioita. Telkkua voi toki katsella, kunhan katsoo Areenasta, MTV:stä tai Ruudusta tulevia ohjelmia tai itse maksamia suoratoistopalveluja. Kanavilta ei lähetetä enää varsinaisia ohjelmia, säästösyistä. Tämä on hyödyllistä myös, jotta ihmisille jää aikaa toteuttaa sähkön säästöhommia telkun katselun sijaan.  

Kansalaisien valvontaan perustetaan käräytyskanava-niminen valtion virasto. Sinne voi lähettää nimettömiä paljastuksia epäilyttävistä ihmisistä ja säästöohjeiden rikkomisista. Sisäasiainministeriö, kauppa-ja teollisuusministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö hallinnoivat tätä uutta virastoa. Sinne palkataan tarkkasilmäistä henkilöitä poliisin, insinöörien ja sosiaalityöntekijöiden silmiksi. Kansalaiset voivat ilmoittaa omista säästötavoistaan kauppa-ja teollisuusministeriön nettisivuille. Vuosittain järjestetään säästögaala, jossa palkitaan parhaita sähkön säästäjiä ja hyödyllisten säästöinnovaatioiden kehittäjiä. Maamme parhaat artistit juontavat ja esiintyvät. Tilaisuudessa julkistetaan Tasavallan presidentin valitsema vuoden säästöneuvos.

Euroopassa käynnistetyn solmioiden ja pikkutakkien rajoituksista voitaisiin kehittää kampanja. Se voisi olla  ”Black lives matters” ja ”Me too” tyyppinen kampanja. ”Save my energy” kampanjassa kansalaiset riisuvat turhia vaatteita. Vaatteista luopumisen puolesta järjestetään mielenosoituksia ja tapahtumia. Kovimmat aktivistit esiintyvät esimerkillisesti nakuina. Paitoja, housuja, sukkia ja muita tarpeettomia vaatteita heitellään yhteisesti pois. Näin säästetään sähköä ja kenties pelastetaan se.

Kotkassa kuolleen mursun ruho hyödynnettiin bioenergiaksi. Hyvä niin. Nyt kannattaa antaa metsästysseuroille lisää kaatolupia, joilla voidaan ampua hyödyttömiä eläimiä. Kotipihoilta löytyy myös monia pieneläimiä, joita voi pyydystää energiaksi. Hiiret, rotat, oravat, siilit, rusakot, ketut ja peurat ovat hyödyllisiä bioenergian raaka-aineita. Taloyhtiöiden kierrätyspisteisiin lisätään eläinten ratojen keräyspiste. Sinne asukkaat voivat jättää pyydystämiään pieneläimiä josta ne toimitetaan bioenergialaitoksiin.

Pelastetaan nyt sähkö. Se on meidän kaikkien tärkein tehtävä. Jos ensi talvena pystytään pelastamaan sähkö, voidaan pelastaa seuraavana vuonna vaikka maan talous, kestävyysvaje, valtion velka tai ulkopolitiikka.

Ei kommentteja: