tiistai 26. heinäkuuta 2022

Kylmää kyytiä

 Kylmää on luvassa moniin Suomen järviin. Jaakko heitti eilen kylmän kiven veteen. Uimavedet ovat kuitenkin kohtuullisen lämpimiä vaikka lähipäivien sää lupaileekin viilenevää, sateista ja pilvistä keliä. Ehkä ensi viikolla saadaan vielä parinkymmenen asteen lämpötiloja. Järvissä mennään kyllä pian sen alle.

Kylmää kyytiä on saamassa myös Helmareiden päävalmentaja, ruotsalainen Anna Signeul. MTV: n tietojen mukaan edessä ovat potkut. Jo EM-kisojen aikaan kerrottii päävalmentajan kovasta valmennus- ja johtamislinjasta. Palloliitto on asiasta toistaiseksi kylmän viileä.potkut annettiin ja uusi valmentaja valittiin. Helmarit saivat EM-kisoista kasaan pyöreät 0 pistettä ja tekivät vain yhden maalin. Omiin meni 8 maalia.

Kylmää oli kyyti suomalaisurheilijoille kuumissa Eugenen MM-kisoissa. Peräti 28 urheilijaa sijoittui huonommalle sijalle kuin 16. Sitä paremmalle sijaluvulle selvisi vain 8 urheilijaa, joista neljä pääsi pisteiden makuun. Johtopäätöksiä odotetaan. Tai otetaan nyt ensin nämä EM kisat Saksassa. Niistähän odotetaan 6-7 urheilijan tuovan mitalin. Ei pojilla päätä palele ! Eikä tytöilläkään. 

Venäjä antaa Euroopalle kylmää kyytiä jo nyt, mutta varsinkin syksyllä. Energian kanssa hapuileva EU ja Eurooppa saavat tuntea energiariippuvaisuuden kirot Venäjän suunnalta. Pakoteleikkejä leikkinyt Eurooppa joutuu toteamaan todellisen peruskysymyksen, energian, olevan avain suhteissaan Venäjään. Euroopalla ei yksinkertaisesti ole kanttia eikä rohkeutta tehdä muuta kuin palella, vikistä ja yrittää vähentää energian kulutusta. Siitä kärsivät kansalaiset. Itä pyörittää tahtipuikkoa. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Tässä tilanteessa Eurooppa on koiran asemassa. Silti uskon, että loppuvuodesta Venäjä jäädyttää Ukrainan rintamalinjat ja alkaa lisäämään energiakauppaa Eurooppaan. Se ottaa aikalisän ja kerää varoja aseistuksen uudistamiseen ja vallattujen ukrainalaisalueiden venäläistämiseen. Ehkä jo viiden vuoden kuluttua alkaa taas uusi hyökkäys ja taas pilkotaan Ukrainaa pienemmäksi. Siinä ajassa Eurooppa ei ehdi irtautumaan Venäjän energiariippuvuoodesta. Sama näytelmä jatkuu, jatkuu, jatkuu…

Venäjä on näyttänyt kylmästi keskisormea Ukrainan kanssa tekemälleen viljankuljetussopimukselle. YK:n ja Turkin avulla neuvotellun sopimuksen mukaan viljankuljetuksien piti alkaa  eri puolille maailmaa. Venäjä on on kuitenkin kylmästi pommittanut Odessasta satamaa ja tuhonnut Ukrainan viljankuljetuskalustoa.

YK:n ruoka-ja ravitsemusraportin mukaan vuonna 2021 aliravittuja oli 9,8 % koko maailman väestöstä eli liki kymmenes osa. Kylmä tilasto kertoo, että vuonna 2019 osuus oli ”vain” 8% ja 2020 9,3%. Kasvu on huima. Viime vuonna siis 2,3 miljardia ihmistä kärsi aliravitsemuksesta. Voiko tästä trendistä päätellä jotain tämän vuoden määrästä ? 10,5% ?

Unkarin pääministeri Orban on suututtanut taas kerran maan kansalaisia, oppositiota ja eurooppalaisia kumppaneita. Orban puhui kylmää tekstiä lauantaina. ”Maat jotka sekoittavat eurooppalaisen ja ei-eurooppalaisen rodun eivät ole enää kansakuntia. Me unkarilaiset emme ole sekarotuisia, emmekä halua, että meistä koskaan tulee sekarotuisia”. Unkarin juutalaisyhteisö on kauhuissaan Orbanin kommenteista. Satoja tuhansia Unkarin juutalaisia tapettiin toisen maailmansodan aikana. EU:n konservatiivien parlamenttiryhmä ovat erottaneet Orbanin edustaman puolueen mm. näiden kylmän rasististen mielipiteiden takia.

Myanmarin sotilasjuntta on teloittanut neljä demokratia-aktivistia. Sotilasjuntta on näin tylysti ilmoittanut, ettei se hyväksy maahan minkäänlaista oppositiota tai sen järjestämää toimintaa. Viimeeksi maassa on teloitettu ihmisiä 80-luvulla.

Paavi on mennyt Kanadaan pyytämään anteeksi katolisen kirkon toimia maan alkuperäisväestöä kohtaan. Heitä on kohdeltu julmasti ja kylmästi yli sadan vuoden aikana katolisissa koulukodeissa. Lapsia on yritetty muuttaa valtaväestön mukaisiksi välkivallalla ja seksuaaliselle hyväksikäytöllä. Satojen lasten ruumiita on haudattu eri puolille Kanadaa. Nyt Paavi on valmis pyytämään näitä tekoja anteeksi alkuperäisväestöltä. Sen sijaan Paavi ei ole pyytänyt anteeksi katolisen kirkon tekemiä tuhansia lasten ja nuorten hyväksikäyttötapauksia, joita on paljastunut eri puolilla katolista maailmaa. Se anteeksipyyntö odottaa aikaansa. Ehkä seuraava Paavi pystyy siihen.

Kanadan jääkiekossa kiehuu ja kuohuu. Osa nuorten 20-vuotiaiden maajoukkueen pelaajista ovat osallistuneet joukkoraiskaukseen vuonna 2018. He ovat juottaneet 24-vuotiasta naista ja käyttäneet häntä seksuaalisesti hyväkseen. Asia soviteltiin hiljaa oikeuslaitoksen ulkopuolella ja Kanadan jääkiekkoliitto maksoi asianomaiselle korvauksia. Uusi skandaali on yhtä kylmäävä. Se koskee hyväksikäyttötapahtumia vuonna 2003.  Silloin nuorten MM-joukkueen pelaajien epäillään syyllistyneen samanlaisiin tekoihin. Asiaa tutkitaan ja sitten hutkitaan.

Ei kommentteja: