keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Venäläistä oikeutta

Lehden mukaan suomalainen mies on tuomittu Petroskoissa kahdeksi vuodeksi vankileireillä lahjonnasta.  Oikeuden mukaan humalassa ajanut suomalaismies yritti lahjoa poliisia sadan euron setelillä. Todisteena oikeudessa oli mainittu seteli.

Kyse on pahasta väärinymmärryksestä. Tunnettu tosiasiahan on, että Venäjällä kaikki ajavat kännissä. Se on välttämätöntä, sillä kukaan ei muista liikennesääntöjä tai ainakaan samalla tavalla. On parempi olla pienessä hönössä auton ratissa.  Sen sijaan lahjonta ja korruptio on Venäjällä täysin tuntematon länsimainen lieveilmiö.  Virkamiehille annetaan sen sijaan lahjoja, jotta asiat etenisivät toivotulla tavoin ja asia olisi vilpitön. Satanen on naurettava lahja jopa poliisille. Se on pieni namuraha tai huono vitsi. Viisisataa on jonkinlainen vaatimaton lahja tai sitten tonni. Satanen on loukkaus arvonsa tuntevalle virkamiehelle.

Tosiasiassa mies on saanut konkreettisen opetuksen ja muistutuksen väärästä tavasta asioida paikallisen virkamiehen kanssa. Kun hän jatkossa muistaa antaa mainitulle poliisille, tuomarille, tulkille, vanginkuljetusauton kuljettajalle ja vankileirin johtajalle pienen (1000 €) lahjan, on hän vapaa palaamaan Suomeen. Vankileiriltä kannattaa ajella laitamyötäisessä, ettei kukaan kiinnitä kuskiin enempää huomiota. Ainakin, jos se sijaitsee Siperiassa.

Ei kommentteja: