keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Uusia ministereitä

Hallitus aikoo lisätä ministerien määrää. Vaikka pääministeri Sipilä vakuutteli hallituksen muodostamisen jälkeen, että ministerien määrää supistetaan symboolisessa mielessä ja että tällä määrällä pärjätään, nyt on ääni muuttunut kellossa. Syitä on monia.

Ministerien työtaakka on kasvanut kohtuuttomaksi. Erityisesti työ- ja oikeusministeri Lindsrömin pesti on ollut liian suuri. Sen takia monet lakialoitteet on jouduttu peruuttamaan ja työttömyystavoitteesta on jouduttu luopumaan. Myöskin sosiaali- ja terveyspalveluiden ministerit ovat olleet lujilla. Sote-uudistus on kaikkien aikojen suurin uudistus ja nyt sekin on menossa käsille.  Se on niin suuri, etteivät kolme ministeriä Rehula, Mattila ja Risikko tiedä enää missä mennään. Tai missä kukakin menee. Uusien sotelakien tekstejä on tuotettu niin paljon, että eduskunnan kirjaston lajennusosa on tarkoitus aikaistaa pikimmiten. Kaiken tämän lisäksi useilla ministereillä on kaksoistehtävät: opetus- ja kulttuuriministeri, maatalous- ja ympäristöministeri, liikenne- ja viestintäministeri, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri. Esimerkiksi ministeri  Bernerin liikenneasiat menivät plörinäksi, kun Finavian tiedotushommissa oli nin paljon kiireitä.

Toinen syy on Soinin luopuminen puheenjohtajan paikalta. Luopuminen koskee vain  puheenjohtajan paikkaa. Ulkoministerin hommat ovat aina olleet Soinin suurin tavoite ja niistä hän ei aio luopua. Uusi puheenjohtaja on saatava hallitukseen takuumieheksi. Siihen tarvitaan uusi ministerinpaikka. Soini on jatkossa eräänlainen kunniapuheenjohtajatai emeritus, joka saa matkustella Euroopassa puhumassa mukavia.

Kolmas syy on hyvin ilmeinen. Sekä keskustassa että kokoomuksessa halutaan lisää ministereitä. Molemmissa on lojaaleja työmyyriä, jotka eivät mahtuneet pieneen hallitukseen. Nyt ääni on muuttunut kellossa. Jokainen puolue voi palkita yhden rannalle jääneen tukijan ja tarjota hyvitystä.
Ministeriön paikka ei ole niin tärkeä, kunhan pääsee edes kerran elämässään tähän tavoiteltuun hommaan.


Valtion talous on vaihteeksi kovassa nosteessa. Lama on ohitettu. Rahaa on rutkasti ja sitä pitää käyttää. Sitä käytetäänkin miljardeja uusien hävittäjien hankintaan. Vaikka se ei vähennäkään työttömyyttä tai paranna vähävaraisten asemaa, Kaikki kannattavat tätä rahamenoa. Soteen menee tietysti arvioitua enemmän valtion varoja, mutta saadaanhan sillä valinnanvapaus ja maakuntahallinto. Niitähän Suomen kansa odottaa vesi kielellä jo vuosia..

Kolmen ministerin paikat on helppo jakaa. Yksi kullekin puolueelle. Ne voisivat olla esimerkiksi salkuton, tolkuton ja mul... siis hetkinen, fenimistiministeri. Niillä saadaan varmasti paljon aikaan.

Ei kommentteja: