torstai 11. toukokuuta 2017

Ensikokemuksia Napolista

Asuntomme on pienellä Santa Brigida kadulla. Tilaa on isommallekin perheelle. Pinta-ala lienee lähemmäs 90 neliötä. Iso olohuone, pieni keittosyvennnys ja iso ruokailuhuone sekä iso makuuhuone. Huonekorkeus lienee päälle neljä metriä. Täysin varusteltu huoneisto. Hintaa tulee vajaa satanen yöltä.

Asunnon sijainti on mukava. Lähellä on kunnanaukio, jossa olemme nähneet jo pari mielenosoitusta ja satoja poliiseja. Meidän talon portin vieressä on viisi kahvilaa tai pizzeriaa. Eilen nautimme lasilliset viiniä ja pizzan lounaaksi. Se maksoi 6 euroa/nuppi. Luulimme, että saamme pizzanpalan viinin kaveriksi, mutta tarjoilija toi kaksi kokonaista napolilaista pizzaa. Pizza keksittiin Napolissa, se käy hyvin selville kadulla. Joka paikassa on näitä pizzerioita, trattorioita, kahviloita, hosterioita ja osterioita. Asunnon lähellä on myös pitkä kävelykatu Toledo. Vaatteita, kenkiä katuruokaa, leivonnaisia, jäätelöä ja kaikenlaista muuta. Sen vierestä alkaa Quartieri Spagnoli. Tämä ahdas ja kapeakatuinen kortteli on vanhaa Napolia. Pyykit roikkuvat talojen väleissä ja auto mahtuu hädin tuskin kadulle. Iltaisin ja öisin se on vaaralliseksi mainostettu. Lähistöllä on myös hissi (funiculare) ylös korkealle mäelle, mutta se on remontissa kaksi kuukautta. Sitten on suuri aukio Plebiscito ja ikivanha massiivinen ostoskeskus Galleria Umberto. Rakennettu 1800-luvun lopulla. Nämä kaikki ovat ihan lähistöllä plus vilinää, huutoja, kerjäläisten laulua, autojen piippauksia, varashälyttimiä ja satatuhatta skootteria.

Kaupassa on halpaa ja myös samanhintaista kun meillä. Halpaa on tietysti viini, leipä, pasta monet juustot. Esimerkiksi meidän lempparijuusto Maasdamer maksoi viisi euroa kilo. Suomessa saa panna kympin kilohintaan lisää. Ison Hortensia hinta oli 6 euroa. Se juhlistaa nyt ruolailuhuonettamme. Kanamunat ovat kalliinpia, karkkeja ei löytynyt kaupasta lainkaan ja erityislihat ja tuotteet ovat aika hintavia. Bensa maksaa lähes kaksi euroa litralta. Itse iloitsin puolen litran tölkistä  vahvaa 8,4 % olutta. Hinta oli 0,85 € !

Heti ihastuin tähän kaupunkiin. Se on samanlainen kuin Marseille tai Italiassa Bologna. Täynnä elämää. Kaikki ovat itsellisiä, itsetietoisia, jopa itsepäisiä. Kielistä tuttuja on ainakin kolme: italia, napoli ja latina. Tosin latina on osalle vieras. Kuitenkin täällä selviää hyvin kun puhu tikitalkia tai komarovia. Ei mitään paineita. Kaikki selvittävät ja puhuvat ja levittelevät käsiään kamalasti ja lopulta kaikki lähtevät tyytyväisinä pois.

Ei kommentteja: