torstai 18. toukokuuta 2017

Napolin jälkisanat

Vielä muutamia kommentteja tulee kotisohvalta Napolin matkan jälkeen. Kirjoittelu jäi Napolissa vähiin huoneiston nettiongelmien takia.

Napoli on valloittava kaupunki energisyydellään. Väkeä pyörii joka puolella. Kaupunki on täynnä ääniä, ihmisiä, elämää, musiikki, pizzaa, kahviloita jne. Se ei ole kaunis kaupunki. Jos tykkäät historiasta ja taiteista, matkusta Roomaan ja Firenzeen. Jos haluat shoppailla, suuntaa Milanoon. Napolissa tunnet joka päivä elämän sykkeen hyvässä ja pahassa. Eikä tarvitse seurustella turistien kanssa. Muutama amerikkalaisristeilijä poikkeaa satamassa päivittäin, mutta se ei näy katukuvassa millään tavalla. Sitäpaitsi napolilaiset eivät puhu enkkua.

Quatieri Spagnioli on pari kilometriä leveä ja nelisen kilometriä pitkä rinteessä sijaitseva asuinalue. Katuja on tuhkatiheään ja niihin mahtuu auto ja ihminen molemmille puolille. Kadut ovt täynnä kävelijöitä, skoottereita, pikkuautoja, moottoripyöriä. Kuskit varoittavat risteyksissä ja lähestyessään jalankulkijoita. Kaikenkarvaisia pikkukauppoja, ravintoloita ja kahviloita on siellä täällä. Pyykit roikkuvat talojen välillä. Rinne on jyrkkä, mutta se ei ole estänyt 14.000 asukkaan ahtautumista alueelle.

Vomero on hyväosaisten, väljä ja mukava keskus. Lauantai-iltana kadulla oli ehkä kymmenen tuhatta ihmistä kävelemässä, syömässä, kahvilla. Löysimme muutamia kivoja paikkoja. Rosso pomodoro on pikaruokamainen italialainen ravintolaketju. Valtava hässäkkä ovella ja saleissa. Mutta ruoka on aivan mahtavaa. Se selittää paikan suosion.
Blue around midnight on jazzclubi, mutta nyt siellä oli beatlesilta. Päätimme poiketa, mutta innostuimme hoilaamaan tuttuja beatlesbiisejä muiden mukana. Toivottelimme bändin tervetulleeksi Tampereen beatlesfestareille.
Good fellas on irkkunimestään paikallinen rockklubi. Paikalla oli kaksi vokalistia ja molemmilla kitaristit mukana. Toinen akustinen ja toinen puoliakustinen. Hienoa meininkiä. Italialaiset ovat laulukansaa ja sen kyllä huomaa.

Chiaia on paremman väen asuinalue. Se on lähellä meidän huoneistoa, kävelykatuja ja rantaa, Niinja rannalla on pieni biitsi. Siellä makoilimme neljänä päivänä. Iltapäivällä palailimme kävelykadun kahviloiden kautta kotokämpille. Hyvää kivennäisvettä, cappucinoa, spriziä, leivoksia, jäätelöä, suolapalaa yms löytyy kasapäin. Kävelykatu on täpötäynnä ihmisä päivästä iltaan. Vaatteita, kenkiä, elektroniikkaa sun muuta.

Via Tribunali kävelykatu halkaisee kauoungin historiallisen leskustan. Itse latu on vaatimattoman kapea, täynnä isoja mukulakiviä. Reunustoilla on vuosituhannen eri vuosisatojen aikaisia rakennuksia, kirkkoja, museoita, kahviloita, ravintoloita, rähjäisiä asuintaloja ja valtaisa määrä ihmisiä vaeltelemassa ties minne. Tribunaalin toisessa päässä on päärautatieasema. Kadulla korvikset meille myynyt kauppias neuvoi pitämään varansa, sillä paikka on vaarallinen. Ehkä onkin, mutta selvisimme tästä kunnialla.

Ei kommentteja: