lauantai 20. toukokuuta 2017

Italian alkoholipolitiikkaa

Kävin tutustumassa Italian alkoholipolitiikkaan paikan päällä. Ajattelin, että Napoli Italian toiseksi suurin kaupunki olisi hyvä kohde, sillä siellä on paljon köyhiä, työttömiä, maahanmuuttajia, nuorisoa ja eläkeläisiä. Italiahan on viinimaa. Viini on pikemminkin elintarvike kuin alkoholjuoma. Päättelin eteukäteen, että alkoholin jokapäiväisyys näkyy varmasti katukuvassa. Näihän se olikin. Mutta tulos yllätti.

Sole (aurinko) nimisessä elintarvikekupassa oli myynnissä keskiolutta niinkuin meilläkin. Sen lisäksi siellä myytiin myös vahvoja oluita. Eikä tässä kaikki, hyllyt olivat täynnä erilaisia viinejä. Hyllyiltä löytyi myös vahvaa alkoholia, likööriä, vahvaa viiniä. Kummakseni huomasin, että hinnat olivat kovin alhaiset. Puolen litran tölkki vahvaa 8,4 % olutta maksoi vain 85 senttiä. Kolme litraa punaista pöytäviiniä maksoi 2,99 €. Aika halpaa vaikka olisi köyhä. Oikeastaan melkein ilmaista.

Meikäläisen ajattelutavan mukaan halpa hinta altistaa alkoholin ongelmakäyttöön. Puhumattakaan helposta saatavuudesta. Miksen nähnyt kaupan ovella juoppoja ? En nähnyt heitä katujen vilinässä tai illalla ravintoloissa. Jos näin halvalla saa ostaa alkoholia, sehän muuttaa ihmisen holistiksi. Tätä meidän elämää suojelevat ja kontrolloivat poliitikot, terveysihmiset ja raittiushmiset ovat toitottaneet jo vuosia. Vai ovatko alkoholistit siivottu pois katukuvasta ? Täällähän on miöjoona asukasta. Viisi prosenttia kansasta alkoholisteja tekisi 50.000 ihmistä. Miksen näe heitä missään ?

Kerran näin illalla pari sekopäätä. Sekoilun syynä näytti olevan pikemminkin huumeiden sekakäyttö kuin halvan alkoholin juominen. Varsinisia juoppoja ei näkynyt missään.

Kävin silmälääkärissä. Sain tietoa, apua, lääkkeita ja ohjeita. Minun pitäisi juoda paljon vettä, syödä lääkkeeni ja makailla auringossa. Kysyin alkoholin käytöstä. Hän ei suositellut alkoholia, mutta
punaviiniä voi juoda. Siinä on parantavia aineita. Olin pöyristynyt ja erityisesti medän alkoholipolitiikan pääopeista.

Nyt halun luovuttaa tämän muistion ja kommentin eduskunnan jäsenille, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille, uuden alkoholilain valmistelutoimikunnan jäsenille ja erityisesti Suomen kansalle.

"Teitä on kusetettu".


Ei kommentteja: