tiistai 6. maaliskuuta 2018

Ahtium (Talvivaara) konkurssiin

Uutiset kertovat, että Ahtium eli entinen Talvivaara on ajautunut konkursiin. Talvivaara myi kaivostoiminnan valtion perustamalle Terrafamelle. Saaduilla rahoilla se pääsi yritysaneeraukseen. tarkoituksena oli löytää korvaavaa uutta liiketoimintaa. Nimi muutettiin viime syksynä Ahtiumiksi. Kassavarat hupenivat kuitenkin nopeasti eikä uutta toimintaa saatu käynnistettyä. Totuus oli edessä ja konkurssista kerrottiin tänään.

Talvivaaran omisajina on ollut laaja joukko suomalaisia piensijoittajia. Yhtiön toiminnan lakattua pörssiosakkeita ei ole voinut enää ostaa tai myydä. Osakkaat ovt roikkuneet löysässä hirressä. Pienosakkaat ovat odottaneet konkurssia jo pitkään. Konkurssin myötä pienosakas saa vähentää pääomaverotuksessa menettämistään varoista 30 prosenttia. Nyt tämä pieni, mutta lohduttava kompensointi on tulollaan. Isommat omistajat kuten valtion Solidium, eläkeyhtiöt ja toimitusjohtaja Perä eivät voi muuta kun kärsiä miljoonatappiot nahoissaan. Pienomistaja saa rahtusen balsamia haavoilleen, mikäli hänellä on muita pääomatuloja.

Telkussa esitettiin viime viikolla dokumenttiohjelma Talvivaaran kaivostoimintaa vastustavista aktivisteista. Kiinnostavaa tässä dokumentissa oli hallituksen eri ministereiden ja ympäristöviranomaisten yhteinen sävel Talvivaaran johdon kanssa. Luontoarvot sivuutettiin ja Sotkamon työllistäminen yhdisti puolueiden erilaiset lähtökohdat. Kokoomuksen, keakustan, vihreiden ja demareiden ministerit lupasivat tehdä kaikkensa Talvivaaran puolesta. Nykyisin ilmeisesti Terrafamen puolesta.  Vaikka elokuva oli käsikirjoitettu aktivistien näkökulmasta, saattoi hyvin todeta viranomaisten ja poliitikkojen välinpitämättömyyden riskien ja ongelmien uhasta ja laajuudesta. Nyt ei Talvivaaraa enää ole kuin ympäristöihmisten kirosanana. Terrafame kuitenkin on ja jyllää Kainuun maisemia ja kipsisakkakasoja ja työllistää sotkamolaisia. Sellaista on seikkailu suomalaismetsissä.

Ei kommentteja: