keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Sinappia

Olen tehnyt itse sinappia jo kymmenen vuotta. Se on helppoa sinänsä. Sinappijauhoa, öljyä, vettä, etikkaa, suolaa, sokeria ja pippuria. Veden voi korvata kermalla. Silloin saa pehmeämpää soosia. Seosta keitellään hieman kansaan. Tärkeintä on löytää oikeat suhteet. Sillä luodaan sinapin maku. Itse testailen makua ja lisäilen aineksia oikean sävyn löytämiseksi. Sen takia en osaa neuvoa mitään oikeita aineaosien mittoja. Maistelen ja kokeilen.

Tein taas kerran perussinappia. Päätin kuitenkin tehdä osasta sinappia uudenlaista chilisinappia. Lisäsin puoleen sinapista chilikastiketta, mangochili-lastiketta ja hapanimelä-kastiketta. Seos maistui oikein hyvältä. Se ei ollut liian pliisua, muttei myöskään liian polttavaa. Nyt minulla oli litra tavallista sinappia ja puoli litraa tulista sinappia.

Sinapeille oli löydettävä myös astia. Vanhastaan jääkaapissa oli litran tyhjä sinappipullo, mutta puolelle litralle ei mitään. Löysin kuitenkin varastosta litran muovipullon ja päätin laittaa sinapin siihen. Se onnistuikin hyvin. Nyt oli edessä kuitenkin uusi pulma. Korkki oli valtavan iso, joten tavaraa tuli liikaa isosta aukosta. Mietin ratkaisua pulmaan voisin yrittää pölliä kaupasta korkin tai ostaa pienen ja halvan sinappipurkin, josta ottaisin korkin käyttöön (pihinä toki sinapin myös). Pienet sinappitötsät maksoivat kuitenkin kaksi ja puoli euroa. Lidlistä löysin litran putelin hintaan 1,15€. Ostin sen. Kokeilin korkkia omaan muoviputeliin. Paha kyllä, se olikin millin liian iso. Löysin kuitenkin jääkaapista vajaan puolen litran ketsuppipurkin. Tyhjensin sen ja täytin chilisinapilla. Nyt minulla on kaksi litraa tavallista sinappia ja puoli litraa chilisinappia.

Hei, olisiko kellään hyviä makkaroita. Täältä löytyy sinappia, riittävästi.

Ps. Sen opin, että sinappipurkissa ja ketsuppipurkissa on eri suuruiset tulpat. Ketsuppipurkissa on myöskin isompi reikä kuin sinapissa. Se on ilmeisesti ajateltu syötäväksi isoimmissa erissä. Maailma on ihmeellistä, kun sitä oikein tarkasti tutkii. Sinppimaailmakin.

Ei kommentteja: