torstai 15. marraskuuta 2018

MITENKÄS TÄSSÄ NÄIN KÄVI !

Maailman yliopistoja on vertailtu miten valmistuneet opiskelijat sijoittuvat globaaleille työmarkkinoille. Aasialaiset yliopistot olivat kärkipäässä. Helsingin yliopisto sijoittui viidenkymmenen paremmalle puolelle ja teki aimo loikkauksen edelliseen vertailuun verrattuna. Aalto yliopisto sijoittui sadan viidenkymmenen paremmalle puolen. En ihan ymmärrä miten tässä näin kävi ? Eikös Aalto yliopistoon satsattu paljon rahaa, jotta saadaan huippuosaajia kehittämään Suomen menestystarinaa. Nyt valmistuneet sijoittuvat huonommin kuin ison Helsingin yliopiston valmistuneet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on otsikoissa lähes joka päivä. Hän on kiitollinen kohde medialle, joka saa isoja otaikoita pelkästään raportoimalla Trumpin tekemisistä ja puheista. Viimeisen viikon aikana Trump on erottanut ja vaihtanut ainakin neljä korkeassa asemassa olevaa virkamiestä. Joukossa yksi ministeri. Nyt kuitenkin viimeisimmän erottamisen takana on vaimo  Melania, joka kiukustui Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajaa. Riitaa oli tullut mm. lentokoneen istumapaikoista Afrikan matkalla. Onko tässä käynyt niin, että maata johtaakin ensimmäinen nainen ja Trumpin vaalilause "Amerikka ensin" on muuttunut muotoon "Melania ensin". Toisaalta en yhtään ihmettelisi, sillä niin hiljaa vaimo on pysytellyt herran seksiseikkailuista.

EU:n ja Britannia brexit-neuvottelut saatiin päätökseen Pääministeri May jyräsi sopimuksen jo brittien hallituksessa läpi. Edessä on kovempi taisto parlamentissa. EU:n puolella ollaan oltu pääosin helpottuneita. Jokaisen 27 jäsenmaan pitää kuitenkin hyväksyä sopimus. Nyt on kuitenkin tihkunut tietoja, ettei sopimuksessa itse asiassa ole mitään konkreettista, vaan se on jonkilainen puitesopimus. Hankitaan lisäaikaa, kun varsinaiset kiistakysymykset ovat avoinna. Taitaa tehdä tiukkaa saada tällainen puitejuttu läpi brittien parlamentissa. Sitä taitavat vastustaa sekä brexitin kannattajat että vastustajat. May väläytteli kaiken lisäksi koko brexitin perumista. Taitaa tulla kakku, pannukakku, siis koko brexitistä. Käykö tässä vielä niin, että sählärit pyrkivät takaisin EU:n jäseneksi ? Minä en ainakaan halua.

Dieselautot ovat päässeet/joutuneet ilmastonmuutoksen myötä syyllisiksi. Dieseleitä myydään entistä vähemmän, Saksassa monet kaupungit ovat kieltäneet dieselautojen käytön keskustoissa ja dieselin hinta on pompannut kalliimmaksi kuin tavallisen bensan. Nyt asiantuntijat kertovat, että uudet dieselautot saastuttavat vähemmän kuin bensa-autot, koska kulutus on pienempää. Lisäksi raskasliikenteessä diesel on edelleen ainoa vaihtoehto. Onko tässä käynyt vanhanaikainen. Paljon melua tietämättömyydestä. Onko pää jäänyt vetäjän käteen ? Joka tapauksessa meillä on tehty kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi. Se tuskin menee läpi,msillä niinmsuurissa mitoissa on dieselin huono maine.

Ei kommentteja: