maanantai 5. marraskuuta 2018

PALLOILUA

Syksy jo saa ja kotimaiset jalkapallotaistot ovat tauonneet. HJK coitti ylivoimaisesti Veikkausliigan. Ei siis mitään uutta taivaan alla. Tai on jotain Kokkolan Palloveikot voitti karsinnassa TPS:n ja palaa ja pelaa ensi kaudella korkeimmalla sarjatasolla. Palloliitto on suuressa viisaudessaan uusinut Veikkausliigan sarjasysteemiä. Ensi palataan kaksinkertainen sarja ja sitten kuusi parasta jatkaa yläloppusarjassa ja kuusi heikointa alaloppusarjassa. Näin pyritään lisäämään tasaisia pelejä (tai mitä lie). Joka tapauksessa joukkueet jaetaan leijoniin ja lampaisiin. Voi vain kuvitella miten ne alasarjaan joutuvat joukkueet reagoivat, joilla on pisteen, parin ero yläsarjan heikompiin verrattuna. Mahdollisuudet menivät kahden kirroksen jälkeen. Voi olla, että alasarjan pelit eivät hirveästi nappaa yleisöä. Ei ainakaan täällä Tampereella, jos Ilves ajautuu kuuden parhaan ulkopuolelle sarjan puolivälissä. No, herrat päättää ja katsojat äänestävät jaloillaan. Niinhän se menee. Veikkaus voisi ottaa uudeksi kohteeksi tämän sarjajärjestelmän keston. Kuinka monen vuoden jälkeen Palloliitto kumoaan tämän hienon keksinnön. Veikkaan, että vuoden kuluttua. Tiettäväst kolme joukkuetta on vastustanut uutta sarjajärjestelmää. Joukossa meidän oma Ilves.

Keski-Euroopan sarjat ovat päässeet hyvin vaihtiin. Reilu kymmenen kierrosta on pelattu ja tutut seurat johtavat kansallisia sarjoja. Espanjassa Barcelona, Italiassa Juventus, Englannissa Manchester City ja Liverpool, Ranskassa Paris Saint Germain. Saksassa kestomenestyjä Bayer Munchen on hieman kompuroinut. Mutta eiköhän se sieltä. Miljoonabudjetilla pelaavat joukkueet ovat itsevarmoija sarjakärkiä. Rahalla saa ja nimekkäillä pelaajilla pärjää.

Katselin Eurosportilta Amerikan jalkapalloliigan MLS:n kahta peliä. Huomattava ero suomalaiseen Veikkausliigaan oli pelin tempo. Koko aika mentiin vastustajan maalia kohti ja tarkoitus oli saada palloja verkkoon eli voittaa ottelu. Syötöt napsahtelivat useimmiten omille pelaajille. Meillä jalkapallo on teknisesti sen verran jäljessä, että pelaajat katselevat, pakittavat ja miettivät tekemisiään. Pallot pomppivat mihin sattuu. Vaikka socceri on Amerikoissa suhteellisen uusi laji, on taso ihan kohtuullinen. Toki sielläkin pelaa isolla rahalla ostettuja pelaajia, mutta mukavinta oli pelin liikkuvuus. Voisi sanoa, että Veikkausliiga on farmitasoa jenkkien jalkapallolle.


Ei kommentteja: