perjantai 27. marraskuuta 2020

Black Friday ja Älä osta mitään

 Tänään perjantaina vietetään kahta toisilleen vastakohtaista päivää. Black Friday on ostopäivä, jolloin asiakkaille sanotaan tarjottavan mahtavia tarjouksia uskomattomiin hintoihin. Pikku hiljaa perjantaista on levinnyt Black Week. Viikon ajan on tarjolla kaikenlaisia tarjouksia. Black Fridayn toitottaminen ja rummuttaminen johtaa siihen, että tavallinen taapertaja, niinkuin minä, joudun miettimään mitähän oikein tarvitsisin ja ostaisin. Paine on kova.

Kulutusjuhlien vastustajat ovat keksineet vastapainoksi Älä osta mitään-päivä. Turhuuksien hankkiminen on vastuutonta ja ihmisten houkuttelu sen lisäksi moraalitonta. Päivänä vastustetaan paitsi mustaa perjantaita, myös kaikenlaista muuta kuluttamista. Terve ihminen selviää päivän ilman kaupassa käyntiä ja ostamista.

Minulle tämä on hyvin kaksijakoinen päivä. Kannatan molempia. Haluan ostaa halvalla ja haluan pidättäytyä turhien asioiden hankkimisesta. Niinpä päädyin jonkinlaiseen kompromissiin. Ostin jotain tarpeellista Black Fridayn siivittämänä halvalla, mutten ostanut juurikaan mitään. Kävelin Lakalaivan Lidliin ja ostin sieltä kilon pussin perunoita hintaan 0.49 €. Halvalla ! Näin olen toteuttanut kansalaisvelvollisuuteni kulutuksen jalolla tiellä. Sen lisäksi olen pidättäytynyt televisioiden, puhelinten, langattomien kuulokkeiden, lihashuoltovasaran, kävelysauvojen, jouluvalojen,  Coca-Colan, joulukinkun, pipareiden ja sinihomejuuston ostamisesta. 

Ei kommentteja: